Udestue lukker haven og naturen indenfor

For tretten år siden byggede familien Murray sit røde hus tæt ved Norrviken nord for Stockholm. Senere fik de et ønske om at bygge en udestue/vinterhave til huset, så de kunne nyde haven og naturen året rundt. Her kan du kan se resultatet af deres tanker og skitser.

 

Foto: T. Spetz, A. Thulander
Dørene er en
standardmodel, som familien bestilte fra en vinduesproducent.

Hus med plads hele vejen rundt

Huset, som er 245 kvadratmeter stort, ligger på en stor grund, der grænser op til et fælles areal. Ulrika Murray, som bor der med sin mand og tre børn, fortæller, at da huset skulle bygges, var familien enige om, at det skulle placeres midt på grunden, så der var godt med plads hele vejen rundt om huset.

Ønske om vinterhave

Der gik nogle år efter byggeriet, inden familien begyndte at tænke på at kaste sig ud i en tilbygning. Om vinteren og på kølige sommerdage lå den herlige have uudnyttet hen, og familien var så at sige lukket inde i huset. Da kom ønsket om en udestue/vinterhave, så familien kunne nyde have og natur året rundt.

 

Foto: T. Spetx, A. Thulander
Ulrika fortæller, at når hendes mor er på besøg, så går hun direkte ud i udestuen for at få “lysterapi”.

Uderum som modvægt til garagen

Altanen, som tidligere var på huset, føltes aldrig naturlig eller harmonisk, og så var der slet ingen læ der. Da der ligger en garage på husets højre side, var det klart, at uderummet skulle placeres på husets venstre side som en modvægt til garagen.

Egne tegninger og hjælp fra arkitekt

I stedet for at vælge en færdig løsning satte Ulrika og hendes mand sig til at tegne en råskitse over, hvordan de ønskede, at udestuen skulle se ud og fungere.
– Jeg kan lide at finde mine egne løsninger, men jeg har ikke en arkitekts viden om konstruktion. Det var desuden vigtigt, at udestuen harmonerede med resten af huset, siger Ulrika Murray.

Da de var blevet enige, tog de kontakt med en arkitekt, som hjalp med at finpudse deres ideer og tegninger.

T. Spetz, A. Thulander
I huset bor Ulrika Murray med sin mand og tre børn.

Følelse af at være både ude og inde

Familien fik byggetilladelse i 2009, og det tog to måneder at bygge den færdig. Tre dobbeltdøre på række vender ud mod forhave og terrasse. Når alle døre er åbne, har man følelsen af både at være inde og ude.

Oprindeligt havde de forestillet sig skydedøre, men udestuen ville ikke være blevet mere åben, og skydedørene ville passe dårligt ind med resten af husets udseende, og det havde også været en betydeligt dyrere løsning.

Vejrets skiften opleves intensivt

På den modsatte side af rummet er der endnu en dobbeltdør, der leder ud mod en mindre terrasse med pool. For at få mest muligt lys ind er der også tagvindue. Det, som fascinerer allermest, er, at uanset om det regner, sner eller er fuld sol, så oplever man det intensivt, og det er dejligt at spise og opholde sig der vinter og sommer.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler