Mælkebøtter – skønhed eller plageånd?

Mælkebøtter er allevegne - også på idenyt.dk. Her kan du finde genveje til vores mange artikler om den gule ukrudtsblomst. Det er både om planten som ukrudt, som en livskraftig blomst, som fodder for dyr og som urtete

Den imponerende haveplage

Der kan siges meget godt om mælkebøtter, men for de fleste haveejere er mælkebøtter en plage. Det er til trods for, at et af de smukkeste syn i naturen er et stort tæppe af gule mælkebøtter eller en sværm af svævende skærme af mælkebøttefrø – ligesom en kop varm mælkebøtte-te heller ikke er at foragte.

Her på denne side finder du links til alle afkroge af mælkebøtteverdenen på idenyt.dk

Mælkebøtter som ukrudt

Mælkebøtter er vanskelige at få has på. I artiklen, vi linker til herunder, kommer vi omkring nogle af de mange metoder, man kan bruge mod mælkebøtter, skvalderkål og andet ukrudt i din have. Det drejer sig for mælkebøttens vedkommende blandt andet om mælkebøttejern og ukrudtsbrænder:

Læs også: Skvalderkål – 8 effektive måder at bekæmpe ukrudtet på

Her nedenunder finder du den korte version med fire tricks mod mælkebøtter. Det drejer sig om både kogende vand og eddike:

Gør kål på mælkebøtten med disse 4 tricks

Læs også: Hjemmelavet ukrudtsmiddel – brug de gamle husråd med måde

Fjern pletter af mælkebøttesaft på tøj

Idényts blogger, Louise Grønhøj, elsker synet af mælkebøtter. Hun ved dog også, at friske mølkebøtter betyder pletter, som kommer fra stænglernes saft, på hendes datters tøj. Det er dog ikke noget, hun fortvivler over.

Her kan du læse om tre probate metoder, som Louise Grønhøj anbefaler mod mælkebøttepletter. Hun foreslår både rensebenzin, brun sæbe eller en blanding af opvaskemiddel og citron. Læs om de 3 fremgangsmåder her og vælg den metode, der passer dig bedst: 

Sådan fjerner du pletter af mælkebøttesaft på tøj

Sommerfugle med smag for mælkebøtter

En god grund til at lade mælkebøtterne vokse frit er, at visse sommefuglearter som citronsommerfuglen har mælkebøtter som en af deres livretter. Læs mere her om, hvordan du får flere sommerfugle som blandt andet citronsommerfuglen i haven:

Få en have fuld af smukke sommerfugle

Te af mælkebøtter

Mælkebøtter er bare en af havens og grøftekantens mange blomster og planter, som kan anvendes til urtete. Her i denne artikel finder du opskriften på, hvordan du laver urtete ud af 6 forskellige vilde planter – herunder mælkebøtter:

Bryg din egen te af friske blomster og urter fra haven 

Andrer artikler med indhold om mælkebøtter

Om at anskaffe kaniner og fodre dem med havens planter, herunder mælkebøtter

Om at fjerne mælkebøtter fra græsplænen

Om risikoen ved at fjerne ukrudt med hjemmelavede ukrudtsmidler

Mest læste artikler