3 simple råd: Sådan begrænser du dit ukrudt

Lugning er for de fleste en kedelig tidsrøver. Men hvis du nøjes med at begrænse ukrudtet i stedet for at ville udrydde det, bliver der mere tid til såning, plantning og al det andet hyggelige havearbejde.

Drømmen om en ukrudts-fri have

En ukrudts-fri have er en drøm, der for de fleste aldrig går i opfyldelse. Ofte sker det trælse arbejde på bekostning af det sjove havearbejde som fx pasning af drivhuset eller plantning af nye planter.

Begræns dit ukrudt – 3 simple råd

Derfor glem alt om at udrydde det, og forsøg i stedet at begrænse det mest muligt, hvilket kan gøres på flere måder. 
Du kan fx hæmme udbredelsen af ukrudtet ved at komme det i forkøbet, før det vokser sig stort og stærkt, blomstrer og sætter frø, der kan blive til tusindvis af nye små planter.

  1. Giv haven en omgang lugning tidligt på året, når de små, spæde ukrudtsplanter netop er dukket op af jorden.
  2. Sørg for at få så meget af rødderne med som muligt. Hvis solen stråler fra en klar himmel, kan du med sindsro lade de oprevne planter ligge og tørre.
  3. Slå græsplænen, så snart den er blevet grøn – så holder du også her ukrudtet nede.

Læs også: Lad ikke ukrudtet tage magten

Få glæde af dit ukrudt

I stedet for at stræbe efter at fjerne hver en lille ukrudtsplante, kan du lade ukrudtet få lidt plads i haven – især, hvis din have er stor. Så længe det bare er dig, der bestemmer, hvor og hvor meget ukrudtet må brede sig. Rigtig mange ukrudtsplanter er jo utroligt smukke at se på. 
Du kan fx forvandle et hjørne bagest i haven til et vildt bed, hvor skvalderkålen kan få lov til at stå med sine smukke hvide skærme sammen med storkronet ærenpris, hjulkrone, margueritter, og alle mulige andre grønne og blomstrende ukrudtsplanter.


Sådanne naturlige, vilde bede er blevet en trend, og ukrudtsplanterne kan da også andet end at se smukke ud. De tiltrækker som regel et hav af summende insekter – blandt andet bier, der får deres nektar fra blomsterne – ligesom sommerfugle ynder at yngle, hvor der er tidsler og brændenælder.

En del af ukrudtet kan desuden spises og smager oven i købet godt. 
Skvalderkålens nye skud er fine i salater, mælkebøtteblade kan steges på panden og brændenælder er sagen som fyld på pizza.

Læs også: Padderokke – bekæmpelse af havens mest sejlivede plante

Plant tæt i bedene

Selvom du reducerer lugearbejdet ved at beslutte, hvor der må være ukrudt, og hvor der er adgang forbudt for den slags planter, er det en god idé også at lade naturen give en hjælpende hånd med i de ukrudts-fri bede.

Ukrudtsplanter elsker bar jord, så hvis du vil begrænse dets udbredelse i dine bede, bør du vælge stauder og prydplanter med et tæt løv som fx Forårsvortemælk og Sankthansurt eller med store dækkende blade som Høstanemone, Hosta og Rhododendron.

Læs også: Brug de gamle husråd mod ukudt med måde

Du kan også lukke af for ukrudtet med et lag af 10 cm flis eller et effektivt bunddække mellem stauderne. Bunddækkeplanter er planter, der udmærker sig ved, at de frem for alt vokser i bredden frem for i højden og dermed relativt hurtigt kan brede sig som et tæppe mellem de øvrige planter. 
Det er vigtigt, før du planter bunddækket at fjerne al ukrudt fra jorden.

Læs også: Hold bedene lugefri med en effektiv bedafgrænsning

Læs også: Høstanemone – en hårdfør staude

Mest læste artikler