Nu skal du luge ukrudt – derfor bliver det dejligt nemt i år

Den hårde frost i februar havde den fordel, at det i år bliver nemt at holde haven fri for ukrudt - også uden ukrudtsbekæmpelsesmidler.

Haven er godt i gang med at blive grøn, men når planterne spirer, så gør ukrudtet det også. 

Det kan godt være besværligt at holde haven fri for ukrudt, men i år behøver det ikke at blive så besværligt endda.

Årsagen er, at det i februar blev ekstremt koldt. Faktisk fik vi 12. februar den koldeste morgen i ni år, hvor der blev målt 20,9 frostgrader.

Og det brød ukrudtet sig ikke om. Det fortæller Kamilla Høy, der er planteekspert i Plantorama.

– Med februars ekstremt lave temperaturer er frosten nået helt ned i 20 til 30 centimeters dybde, hvor vandet, der er i jorden, fryser til is og udvider sig. Det efterlader en masse luftlommer, som giver den letteste og mest løse og luftige jord, vi har haft i årevis. Det gør det ekstremt nemt at få ukrudt op med rødder uden brug af ukrudtsmidler, siger Kamilla Høy i en pressemeddelelse.

Hun har fire gode råd til, hvordan du bedst bekæmper de uønskede gevækster.

Tag det i opløbet

Ukrudt har det med at udvikle sig hurtigt, hvis man ikke tager fat i det i tide. Netop nu er jorden fugtig og blød, og den er samtidig løs på grund af vinterens frost. Derfor er ukrudtet nemt at få fat i, og det er uanset, om du bruger hænderne, hakkejern eller skuffejern. 

Lad det ikke sætte frø

Ukrudtet breder sig ligesom alle andre planter ved at sætte frø. Derfor er det en fordel at fjerne ukrudt, inden frøkapslerne når at udvikle sig og at sprede sig. Det sker umiddelbart efter blomstring.

Plant tæt eller topdress

Ukrudt udvikler sig bedst, når det får plads. Derfor er det en god idé at undgå bede med bar jord. Planter man tæt, er der mindre plads til ukrudtet. Et alternativ kan være, at man topdresser. Det vil sige, at man strør med jordforbedrings-kompost eller barkflis. Begge dele har den fordel, at det lukker lys ude, og på den måde får ukrudtet dårligere vækstbetingelser

Omfavn ukrudtet

Endelig er der den mulighed, man kunne kalde at gøre en dyd ud af nødvendigheden. Hvis man sår vilde planter og vilde blomster, bliver haven mere insektvenlig. Det giver træer, buske og planter bedre muligheder for at gro.

Læs også: Fjern mos og ukrudt i græsplænen

Læs også: Hold bedene lugefri med en effektiv bedafgrænsning

Mest læste artikler