Det kan kræve skrappe midler at slippe af med skvalderkål, brændenælder og andet stædigt ukrudt i haven. Derfor har mange haveejere ofte tyet til giftige sprøjtemidler som RoundUp, der hurtigt gør kål på de vildtvoksende planter. Men den løsning kan snart være slut.
Tidligere på året fremsatte en gruppe borgere nemlig et borgerforslag til Folketinget om øjeblikkeligt at sætte en stopper for salget af RoundUp til privat brug, og nu er Tyskland på vej til helt at forbyde det kontroversielle ukrudtsmiddel.
Vil udfase brugen af glyphosat
Det tyske miljøministerium vil nemlig indføre et totalforbud mod brugen af glyfosat, der er den aktive ingrediens i RoundUp – og verdens mest udbredte ukrudtsdræber. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
Forbudet skal træde i kraft ved udgangen af 2023, når EU’s godkendelsesperiode for midlet udløber. Landet vil dog allerede nu udfase brugen ved at forbyde pesticiden på offentlige arealer, private haver og naturområder.
Skadeligt for dyr og mennesker
Beslutningen kommer i kølvandet på verdensorganisationen FN’s rapport fra maj 2019, der advarer om, at en global biodiversitetskrise ikke kun truer mange dyrearter, men også hele menneskehedens livsgrundlag.
En af grundende til forbuddet er derfor, at det giftige stof skader økosystemer ved at forstyrre naturlige fødekæder og insekternes plantenestøvning. Samtidig mistænker Verdenssundhedsorganisationen WHO glyfosatet for at forårsage kræft hos mennesker.
Alligevel bliver ukrudtsmidlet brugt i flere lande, og i Danmark kan man stadig finde de grønne flasker på butikshylderne. Og de er stadig populære.
Roundup er et ukrudtsmiddel, der er udviklet af det amerikanske firma Monsanto. Siden er det overtaget af kemigiganten Bayer, der den11. juli 2019 kunne se sig sagsøgt af 18.400 personer i USA, der mener, at Roundup er kræftfremkaldende.
Borgerforslag mod pesticider
Derfor stillede en gruppe borgere den 11. juni i år et borgerforslag til folketinget om at forbyde det giftige pesticid i Danmark. Indtil videre har over 28.000 danskere skrevet under på, at Roundup og andre skadelige ukrudtsmidler skal væk fra hylderne, men det kræver 50.000 underskrifter, før Folketinget skal tage stilling til det.
I Europa er udviklingen dog allerede på vej. I juli blev Østrig det første EU-medlem, der forbød brugen af glyfosat med restriktioner, der også var gældende i Tjekkiet, Italien og Holland. Frankrig planlægger at udfase midlet inden 2023.