Sådan ser du forskel på kantareller – og sådan finder du rigtige kantareller

Der er noget ekstra lækkert ved at finde sine egne svampe og bringe dem med hjem til kokkerering. Vi har samlet en oversigt, der hjælper dig til at finde de lækre kantareller - og hvordan du ser forskel på de forskellige typer af kanteraller.

Den almindelige kantarel (Cantharellus cibarius)

I Danmark er der rigtig god mulighed for at finde den almindelige kantarel i sensommeren og efteråret. Kantareller vokser bedst i sandede skove, især løv- og nåleskove, og kan kun leve nær træer, da de danner forbindelse med rodnettet.

Den almindelige kantarel kan kendes på sin gule farve, der kan varierer i samme skala som en æggeblomme. Svampen bliver mellem 3 til 10 centimeter høj og er velegnet til madlavning.

Undgå at tage fejl

Mange tager fejl af den almindelige kantarel og forveksler den med andre kantareller som ametyst-kantarellen, den blege kantarel og orangekantarellen.

Med de to førstnævnte gør dette ikke det store, da begge kantareller er spiselige og derfor ikke vil gøre dig syg. Derimod kan orangekantarellen give mavebesvær, hvis man spiser den.

Orangekantarellen har en stærkere orange farve og har tyndere lameller end den almindelige kantarel, som har mere grove ribber på undersiden.

Naturstyrelsens beskrivelse af kantareller

Når du står foran en svamp, som du tror er en almindelig kantarel, så læs eventuelt denne liste fra Naturstyrelsen igennem inden du tager den med hjem:

  • Hatten vokser frem hvælvet, men bliver snart tragtformet med en bølget rand.
  • Diameteren kan blive op til ti centimeter.
  • Svampen har nedløbende forgrenede lister under hatten, og disse løber langt ned ad stokken.
  • Overgangen mellem hat og stok er uskarp.
  • Stokken er lysere end hatten og er cylindrisk i formen.
  • Stokken er to til seks centimeter lang og en halv til halvanden centimeter tyk.

Naturstyrelsen: Sådan bliver du sikker

Naturstyrelsen anbefaler, at du sørger for at slå den orange kantarel, den almindelige tragthat og den giftige almindelig netbladhat op, så du ved, hvad der er at tage fejl af.

Husk at ALLE karakteristika skal opfyldes. Det er altså ikke godt nok, at svampen passer i farve, men ikke i form, eller omvendt.

Mest læste artikler