7 ting du aldrig må støvsuge op – pas på støvsugeren

Alle, der har prøvet at stå med en ukampdygtig støvsuger ved, hvor uundværlig den er i husholdningen. Netop derfor har vi samlet 7 ting, du helst skal holde dig fra, hvis din støvsuger skal have et langt og lykkeligt liv.

Der er nemlig flere ting din støvsuger kan tage skade af, hvis du begynder at bruge dens snude til at få skidtet fra gulvet væk. 

Så snart der bliver tabt noget på gulvet, er du måske hurtig til at finde støvsugeren frem, og få skidtet væk.

Men faktisk er det ikke altid en god idé at hive støvsugeren frem – der er nemlig flere ting din støvsuger kan tage skade af, hvis du begynder at bruge dens snude til at få skidtet fra gulvet væk. 

Aske er fint støv

De fleste har mindst én gang i deres liv tømt brændeovnens indhold med støvsugeren, for både at lette arbejde og undgå al svineriet. Det uheldige er dog, at man gjorde sig selv en kæmpe bjørnetjeneste. For selvom det måske lyder dumt, så er aske fra brændeovnen og støvsugeren nemlig langt fra bedste venner. Og dette af den simple grund, at aske er så fint i teksturen som fint støv. Det fine askestøv kan i støvsugeren slippe gennem posen og blive skudt ud i rummet igen, med den risiko, at du indånder det.

Det bedste du kan gøre er at erstatte støvsugeren med en god gammeldags fejebakke.

Hår i store mængder

Har du haft gang med frisørsaksen på matriklen, kan det være en kæmpe fordel, hvis de store totter fjernes manuelt med fingrene eller en fejebakke. Du risikerer nemlig med store mængder af hår i din støvsuger, at der bliver skabt knuder af hår i slangen.

Det vil nok ikke blive din støvsugers endeligt, men håret kan godt begynde at lugte, og at fjerne knuderne er knapt så appetitligt.

Madvarer der er fugtige

Har du små børn, kan det være fristende at fjerne madrester fra gulvet med støvsugeren. Problemet er bare, at de klistrede stykker kan sætte sig fast og støvsugeren vil begynde at lugte fælt, som maden går i forrådnelse.

Pudder

At der går et gys gennem kroppen på en, når man taber sin yndligspudder på gulvet, kan de fleste, der har oplevet det, sikkert nikke genkendende til. Det efterfølgende rengøringsarbejde er som regel også noget, der kan få folk til at gyse, og det er nok her de fleste griber støvsugeren, for at få bugt med alle resterne på én gang.

Ved at støvsuge dine pudder, eller læbestifts-, rester op, risikerer du bare, at de små stykker smelter, fordi støvsugerens motor varmer hele maskinen op, og det bryder støvsugeren sig altså ikke rigtig om. Du risikerer at den brænder sammen. Brug derfor en fejebakke eller et stykke vådt køkkenrulle til at fjerne resterne med. 

Savsmuld minder om aske

Faktisk er det med savsmuldet cirka samme historie som med asken. Savsmuld, som er små træspåner, kan faktisk også risikere at brænde din støvsuger sammen, fordi de små støvpartikler tilstopper motoren.

Skarpe glas- og keramikskår

Hvis du nogensinde har tabt en tallerken eller et glas på gulvet, ved du sikkert godt, at du, når de helt store stykker skal samles op med fingrene, skal passe lidt på. Kanterne er nemlig super skarpe og lette at skære sig på. 

Det er det samme i støvsugeren – den kan bare ikke lige passe på. Du risikerer at ende op med en ødelagt støvsuger med en støvsugerpose der er delt i 1000, for hvis glasskårene er skarpe når vi samler dem op, hvordan mon de så er, når de bliver suget op i støvsugeren med høj fart?

Små objekter i hjemmet

Små stykker legetøj, LEGO-klodser og papirklipse er blot nogle af de ting, du risikerer bliver din støvsugers endeligt. Småtingene på gulvet i hjemmet er nemlig nemme at komme til at støvsuge med op i kampens hede, og du vil fortryde det efterfølgende. Inspicér gulvet, inden du går i gang med støvsugningen.

 

Kilde: samvirke.dk

Mest læste artikler