Alt hvad du behøver at vide om dit toilet

Selvom det måske ikke er det mest spændende emne, så er vedligeholdelse af dit toilet noget, du ikke bør tage for givet. Læs med, og find ud af, hvor meget du egentlig ved om dit toilet, og hvad det kræver at vedligeholde det bedst muligt.

Vedligeholdelse af toilettet

Det er en af de ting, vi anvender hver dag, og som er helt uundværligt for os – alligevel skænker vi det meget lidt omtanke. Toilettet kræver ikke meget vedligeholdelse og holder som regel i op til 15 år – og endda endnu længere, hvis du passer godt på det.

Toilettet løber – sådan gør du

Der er to almindelige grunde til, at dit toilet løber:

  1. Et toilet, der løber, skyldes normalt snavs i membranen, dvs. den del, der åbner og lukker for vandforsyningen. Tjek også, om påfyldningsventilen er lukket til.
  2. Den anden grund kan være, at tætningen på skylleventilen er beskadiget, eller at snavs er kommet ind imellem tætningen og sædet. Hvis dette er tilfælde, skal du lukke for vandet til toilettet og rengøre den del, der er ødelagt eller snavset, siger Sven-Olov Dahlgren, teknisk produktchef på Gustavsberg.

Stefan Svensson, der er administrerende direktør for Svedbergs, siger også, at det ofte handler om, at pakningerne i toilettet er kalket til, eller at de skal skiftes.

Eftersom de fleste moderne toiletter har det samme design, er det ret nemt at reparere og montere nye dele på et toilet. Det er også nemt at finde reservedele. De lagerfører reservedele til 10-25 år gamle toiletter i diverse byggemarkeder og hos producenterne.

Toiletter: Højere pris – højere kvalitet

Der findes sjove ting at bruge sine penge på, men når det er tid til at skifte toilet, kan det være klogt at investere i en høj kvalitet stol, som varer lang tid.

– Fra et bæredygtighedsperspektiv er porcelæn meget holdbar og behøver ikke at blive skiftet ud særlig ofte. Dog skal toiletsædet og ventilerne, dvs. dele af cisternen, udskiftes flere gange i løbet af porcelænets levetid. Sædvanligvis udskiftes et toilet af porcelæn hver 10-15 år, siger Sven-Olov Dahlgren.

Mest læste artikler