Armaturer: Sådan vælger du det helt rigtige til dit køkken eller badeværelse

Her kan du vælge mellem 10 armaturer til køkken og  bad – og blive klogere på, hvad du får for pengene.

Amaturer: Fra budget til luksus

Udvalget af armaturer er næsten uoverskueligt, hvad enten det er til køkken eller bad. Så hvad skal du egentlig kigge efter, når du skal vælge?

Først og fremmest betyder prisen en del. Du kan finde armaturer i alle prisklasser – de billigste koster omkring 500 kr, og de dyreste løber op i 5.000 kr og derover.

Vi giver dig eksempler på, hvad du får for pengene, når du vælger lidt mere end bare end hane, der giver dig koldt eller varmt vand. Så kan du jo overveje, hvad du vil ofre på din nye hane.

Så nemt kan du selv bygge en trappe.

Design styrer ofte

De mest enkle armaturer er som en god gammeldags vandhane med et greb til hhv det kolde og det varme vand. Men udbuddet nu viser også langt mere avancerede armaturer, der er berøringsfri, vandbesparende eller med indbygget lys, der skifter farve alt efter vandets temperatur.

Et andet betydningsfuldt parameter er selvfølgelig designet, som i høj grad også er med til at bestemme prisen på armaturet.

Langt de fleste armaturer er lavet af messing, der er belagt med krom, der fremstår blankt eller børstet, men i den mere eksklusive ende er der også armaturer, der er lavet af rustfrit stål, der er ekstremt hold-bare og ridsefaste.

1. Kulør på badet med armatur fra Coloric

I stedet for klassisk skinnende krom kan en smule kulør skabe hygge på badeværelset. Gustavsberg Coloric armaturer, fås i tre forskellige farver. Med et design, der er både stilrent og moderne, vil Coloric armaturet helt klart gøre et stort indtryk på netop dit badeværelse. Det røde armatur er fremstillet i anodiseret aluminium og har en varmtvandstemperatur på maks. 80°C.

Den vejledende pris er 3.800 kr.

2. Armatur med runde former fra Damixa

Runde og buede former får dette armatur fra Damixa til at skille sig lidt ud designmæssigt. En anderledes armaturserie, hvor kroppens bund nærmest svæver over bordpladen eller håndvasken. Smarte og grønne funktioner er indbygget i Damixa Bell.

Den vejledende pris er 2.495 kr.

Sådan bygger du en udestue som passer til dit hus

3. Strømlinet design fra Damixa

Thermixa 500 termostatarmatur bruser har et strømlinet design, der både gør den nem at betjene og let at rengøre.

Den vejledende pris er 1.694 kr.

4. Køkkenarmatur fra Vola

Køkkenarmaturet KV1 fra danske Vola er firmaets mest kendte og mest solgte armatur. Med design af Arne Jacobsen, går stil og funktionalitet op i en højere enhed. Armaturene fra Vola er i den eksklusive ende, men er også kendt for at holde meget, meget længe.

Vejledende pris ca. 7.350 kr.

5. Moderne armatur fra Mora Cera

Mora Cera MMIX K7 er en moderne udgave af klassisk etgrebsarmatur til køkkenvasken. Armaturet har vandstrømsbegrænsning og temperaturspærre samt vandbesparende perlator. Tuden er høj og kan svinges, så det er nemt at skylle store emner.

Den vejledende pris ligger på ca. 1.900 kr.

6. Grohe berøringsfri armatur

Grohe Eurosmart Cosmopolitan er et berøringsfri armatur til håndvasken i et rent og enkelt design. Den infrarøde sensor bruges også til konfigureringen af hanen. Elektronikken kører på batteri, som holder i syv år ved 150 aktiveringer dagligt.

Den vejledende pris er 3.467 kr.

7. Gustavsberg Coloric vandsparearmatur

Gustavsberg Coloric er en moderne fortolkning af håndvaskarmaturet i aluminium. Der er indbygget vandsparefunktion. Armaturet fås i flere farver.

Den vejledende pris er 2.086 kr.

8. Enkelt og alsidigt armatur fra Mora

Mora MMIX B5 er et stilrent armatur med energisparefunktion og soft closing, der vil passe i ethvert badeværelse.

Den vejledende pris er 1.633 kr.

9. Elegant armatur fra Vola

Det elegante armatur Vola HV1 30 fås i krom og andre farver. Det er Arne Jacobsens klassiske et-grebsblander med keramisk ventilenhed og vandbesparende luftindblander.

Den vejledende pris er 4.855 kr.

10. Vola fritstående kararmatur

Luksusløsning for feinschmeckeren, der nyder livet i det fritstående badekar. Vola FS1 fritstående kararmatur for badekar med håndbruser. Fås i to forskellige højder og kan leveres med forlængerdele, hvis flisebelægningen er tykkere end 15 mm. Leveres komplet med underbygningsdel.

Den vejledende pris er 30.480 kr.

Har du styr på, hvornår du skal bruge en byggetilladelse?

Det nemme armatur

De berøringsfrie armaturer er allerede at finde i mange hjem. Fordele som vandbesparelser og god hygiejne gør dem populære. Nogle tøver dog, da de er nervøse for besværlig installation eller uregelmæssig drift pga af batteriet. Vi har forhørt os i branchen og bl.a. fundet værdifuld information fra Sari Adolfsson fra Oras’ tekniske support.

  • Det er lige så nemt at installere et berøringsfrit armatur som et traditionelt. Der er ikke brug for elektriker, når der vælges et armatur til batteridrift.
  • Berøringsfri armaturer drives af litium batterier, der afgiver strømmen jævnt, og batteriet har derfor en lang levetid. I gennemsnit holder et batteri omkring to år. Spørg, før du køber, hvordan batteriet i dit armatur udskiftes.
  • I det daglige skal armatures blot rengøres med en fugtig klud. Pas på med diverse rengøringsmidler, der kan beskadige overfladen.
  • Hvis vandmængden bliver mindre eller armaturet drypper, så er det luftblanderen, der som det første skal undersøges. Sien i luftblanderen er designet til at opfange urenheder, og derfor kan den nogle gange stoppe til, men den kan nemt renses.

Mest læste artikler