10 ting du skal vide før du renoverer badeværelset

Skal du renovere badeværelset eller bygge et nyt? Her er tipsene og reglerne du bør kende, inden du går i gang.

At renovere eller bygge nyt badeværelse er en omfattende – og ikke mindst dyr proces.

Badeværelseseksperten, Bjørn Grimsrud, fortæller vores norske kolleger på viivilla.no, at der er mange fælder at blive fanget i, når man skal renovere badeværelset.

Stadig er der mange, som vælger virksomheder uden dokumenteret kompetencer og gode referencer. Der er også mange, som ikke er forsigtige med at skrive kontrakt, eller som mangler skriftlige aftaler om erindringer, fortæller Grimsrud.

Skal du renovere dit badeværelse, skal du derfor sætte god tid af til planlægning, og vælg en virksomhed med dokumenteret kompetencer og gode referencer. Det er også vigtigt at hente skriftlige tilbud fra flere virksomheder. 

Renover selv badeværelset?

Uanset om du skal bygge nyt badeværelse eller renovere det gamle, skal du altid følge bygningsreglementet for baderum, wc, vådrum, bryggers og rum med gulvafløb, da der er krav, rummet skal opfylde, for at sikre det kan udholde vandpåvirkningerne. Dette gælder, uanset om du hyrer håndværkeren eller udfører arbejdet selv. Samtidig henviser bygningsreglementet til SBi-anvisning, så du kan se hvordan du praktisk sørger for, badeværelset opfylder bygningsreglementets krav.

Læs også: Microcement – sådan gør du det selv

Der findes dog regler for, hvor meget du selv må udføre på badeværelset. Flere VVS- og elinstallationer og meget af kloakarbejdet skal udføres af autoriserede. Selvom meget af udstyret, som skal bruges, er noget, du som civil, nemt kan gå ud og købe i flere byggemarkeder, er det ikke ensbetydende med, du selv må udføre arbejdet. 

Udfør ikke selv rør- eller kontruktionsarbejde selv. Foto: Getty Images. 

Dette skal du gøre, inden du renoverer badeværelset:

1. Tjek referencer

Indsaml altid referencer fra tidligere kunder. Kompetente VVS-montører er ikke bange for, referencerne vil blive kontrolleret. Benytter du dig af en uorganiseret virksomhed, kan du også kontrollere virksomheden i det centrale virksomhedsregister.

Tjek også, om virksomheden har et telefonnummer og en virksomhedsadresse, du kan komme i kontakt med dem på. Det er vigtigt, du også i fremtiden, kan få fat på virksomheden.

2. Beskriv projektets omfang og kvaliteter

Det anbefales, du laver en skriftlig redegørelse for det arbejde, som skal udføres. Gennemfør også en kontrol af virksomhederne, inden du udarbejder et pristilbud.

Henviser du til, arbejdet skal udføres efter bygningsreglementet, er du samtidig sikker på, arbejdet bliver udført efter våd- og fugtrum forudsætningerne. 

3. Indsaml skriftlige tilbud fra flere

Ved alle opgaver, hvor arbejdets omfang er kendt, anbefales det, at indsamle skriftlige pristilbud.

Tilbuddet skal som minimum omfatter pris, opgavebeskrivelse, tidsramme og beskrivelse af kompetencerne i den udvalgte virksomhed. Indhent gerne tilbud fra flere virksomheder. 

4. Nedskriv aftalen

Det er vigtigt, du indgår en skriftlig aftale / kontrakt med håndværkeren, inden arbejdet starter. 

En god kontrakt forhindre misforståelser senere. En god idé er, du i kontrakten også beskriver hvad der sker, hvis projektet ender i byggesjusk. 

Standardkontrakter mellem forbrugeren og professionelle kan blandt andet downloades på Forbrugerrådets hjemmeside

5. Aftal tillægsarbejde skriftligt

Viser det sig, der er behov for tillægsarbejde eller der forekommer ændringer undervejs i projektet, skal håndværkeren kontakte dig. 

Ved ændringer eller tillægsarbejde undervejs i projektet, skal der udarbejdes en særskilt aftale herom, hvor prisen, tillægget, fradraget, tid og så videre, er tydeligt angivet. 

6. Afslut projektet formelt

Det anbefales at udføre en inspektion, før overdragelsen af vådrummet. Eventuelle reklamationsarbejde udføres efter aftalte tidsfrister, inden projektet afvikles. 

Hvis der tilbageholdes et beløb for fejl eller mangler, som ikke er rettet, skal beløbet stå i forhold til værdien af dette arbejde. 

7. Vær nøje med at få dokumentation på badet ved overdragelsen

Teknisk dokumentation er nødvendig for at udføre ordentlig vedligeholdelse, og er vigtig i tilfælde af ejerskifte eller som dokumentation for værdiansættelse. 

8. Tænk konsekvenserne af din egen indsats og udstyr du selv stiller til rådighed igennem

Egen indsats og værktøj du har stillet til rådighed kan gøre det svært at fordele ansvarsforholdet. Sørg derfor at få beskrevet omfanget af dette i aftalen. Du bør også aftale med håndværkervirksomheden om, hvad du selv kan gøre, i de enkelte tilfælde. 

9. Om du vælger at indhente et tilbud på nettet, brug alligevel punkterne ovenfor

Der findes mane systemer som bruges til indhentning af tilbud. Sørg for at fastsætte de samme krav her. 

10. Er det gået galt?

Er du kastet dig ud i gør det selv arbejdet, bør du kontakte professionel rådgivning. Har du været udsat for byggesjusk, kan du følge en håndværker klageguide hos 3byggetilbud.dk.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler