Disse ting på badeværelset er levende bakteriebomber

Det giver god mening, at mange af vores badeværelsesartikler er grobund for en masse bakterier. Dog vil der altid være nogle ting, som har en større spredningsrisiko af bakterier end andre. 

Fugtigt miljø er et paradis for bakterier

Rengøring, rengøring og atter rengøring… Badeværelset er måske ikke favoritten, når det gælder hovedrengøring, men faktisk bør badeværelset samt køkkenet rengøres oftere end de resterende rum i hjemmet. Bakterierne lever nemlig i et sandt paradis i det fugtige miljø.

Et problem, som ofte dukker frem i brusenichen eller vindueskarmen, er skimmelsvamp. Det er ikke noget, der som sådan påvirker helbredet, men det er stadig vigtigt at holde et vågent øje med det, så det ikke breder sig. Et lille tip er at lufte godt ud med jævne mellemrum.

Pas på sygdomme

Elsebeth Tvenstrup Jensen fra Statens Serum Institut fortæller om to typiske bakterier. En, som allerede befinder sig på toilettet, og en anden, som vi selv overfører. Her taler hun om tarm- og legionellabakterier.

Tarmbakterierne er nogle, vi selv bærer rundt på, og som selvsagt ender i toilettet. Men det stopper ikke der. Bakterierne kan nemlig sprede sig til andre rum i hjemmet.

Legionellabakterierne findes i de flestes vandrør og brusehoveder, og lever bedst i temperaturer mellem 20 og 45 grader samt i varmt vand. Elsebeth Tvenstrup Jensen fortæller derfor, at man skal huske at lade vandet løbe lidt tid, inden man bevæger sig ind under bruseren i tilfælde af, at vandet har stået stille i længe.

Vores hænder spreder bakterier

Tre ting på badeværelset, som man skal være ekstra opmærksomme på i forhold til spredning af bakterier, er:

  • Vandhanen
  • Håndklædet
  • Knappen for toiletskyl

En af grundene til, at det netop er disse som har størst spredningsrisiko, er fordi vi bruger vores hænder. Det er ikke ens betydende med, at du hverken skal skylle ud, vaske hænder eller tørre dem, men i stedet råder vi dig til at skifte håndklædet ud minimum en gang i ugen og derudover huske den gode hygiejne. Husk at rengøre vandhanen, dørhåndtag og knappen for toiletskyl flere gange ugentligt.

Kilde: samvirke.dk

Mest læste artikler