Løse fliser – du kan selv reparere dem

Løse fliser på badeværelset, i køkkenet eller på dørtrinnet er i bedste fald irriterende, i værste fald kan de forårsage ulykker eller være skadelige for boligen. Under en løs flise kan der samle sig fugt eller decideret vand. Her får du en miniguide - så du selv kan reparere dine løse fliser.

Forskellige årsager

Oftest er løse fliser resultatet af for dårlig opklæbning. Måske har du brugt for lidt klæber, der har ligget for meget snavs under flisen, eller måske har nogen trådt på flisen, inden klæberen var helt tør. Endelig kan årsagen være svind i beton under flisen, eller et defekt gulvvarmesystem. 

Rens væggen for gammel klæber

Fjern resterne af gammel klæber på væggen. Det kan hakkes af med en hammer og mejsel eller slibes af med sandpapir. Det er kun sjældent, at der også sidder gammel klæber på den løse flise, men hvis der gør, så skal det også fjernes.

Læg klæber på flisen

Rør klæberen op iflg. brugsanvisningen. Når flise og væg er tør og ren, lægges der klæber på flisen.

 
Brug en tandspartel til at lægge klæber på flisen med. En ferm hånd kan lægge et jævnt lag med en almindelig bred spartel, men det kræver lidt øvelse.
 
Pres nu flisen ind mod væggen.

Lad det tørre

Flisen skal have lov at sidde i et døgn eller to, inden du fuger. Vælg samme fugemasse som den, der er brugt i forvejen – men vær opmærksom på, at man næsten aldrig rammer helt den samme farve.

Fug med fugebræt

Massens vandindhold, luftfugtigheden, temperaturen og mange andre faktorer har indflydelse på den endelige farve.

 
Fug med fugebræt og lad fugemassen sidde en halv time til tre kvarter, før du tørrer området over med en hårdt opvredet svamp.

Indendørs i vådrum

Vådrum er kostbare rum, så du bør overveje at ringe til en ekspert på området. Går du selv igang, gælder det om at være forsigtig under hele arbejdet. Fjern først forsigtigt al gammel klæber.

Pas på vådrumsmembranen

I vådrum ligger der ofte en såkaldt vådrumsmembran under fliserne, som man skal være forsigtig med ikke at beskade. Hvis uheldet er ude, skal membranen repareres med en særlig tætningsmasse, der smøres på, hvor membranen er brudt.

   
Vær opmærksom på, at der er særlige regler for tætning af vådrum – spørg en fagmand eller producenten. Reglerne findes i SBi-anvisning

Tør efter

Når fugerne er tørre, kan der sidde en tynd hinde tilbage på fliserne. Vrid en klud op i vand tilsat lidt eddike og tør fliserne.

Udendørs fliseklæb

Når du lægger en flise udendørs, er det vigtigt at lægge klæber både på flisens underside og på det sted, hvor den skal lægges. Det kaldes “buttering and floating”, og det gøres for at undgå lufthuller under flisen. Der kan samles fugt i hulrum under flisen og det kan føre til frostsprængninger.

Hvis det er koldt

Hvis flisen skal lægges i koldt vejr (ned til 5°), bør du købe en kvikklæber, der tørrer hurtigt, så fugtrisikoen mindskes. Den koster mere, men kan fuges og gås på efter tre timer.

Læs mere: Havefliser – sådan lægger du fliser på terrasse, indkørsel og gangsti

Læs også: Rensning af fliser – sådan får du rene havefliser

Mest læste artikler