Nyt badeværelse: Det må du gøre selv og det må du ikke

Det er ikke altid nemt at finde rundt i byggereglerne – hvad må du selv og hvad skal du have en autoriseret til at lave?

Byggeregler i badeværelset

Badeværelset er en af de tunge poster i husrenoveringen.

Hvis du gerne vil spare penge og selv udføre en del af arbejdet på badeværelset, skal du dog være opmærksom på, at der er regler for, hvad du selv må lave. Dette skyldes, at det kan have alvorlige konsekvenser for en del af husets resterende konstruktion, hvis arbejdet ikke er udført korrekt.

Reglerne omfatter primært alt af konstruktionsmæssig og teknisk karakter, såsom vvs-, el- og kloakarbejde. Resten af byggeriet, som eksempelvis gulve og vægge, må du gerne selv udføre uden at bryde reglerne for faglært assistance. Dog skal du huske at overholde byggereglementets krav. 

Bemærk at et projekt med et gør-det-selv badeværelse kræver viden og erfaring. Det kan nemt gå galt og få store konsekvenser. Søg derfor altid autoriseret faghjælp, hvis du er i tvivl om noget. Det er også en god ide at få tjekket det afsluttede gør-det-selv-arbejde igennem af en autoriseret håndværker eller fagperson for eventuelle fejl.

Nedenfor kan du se, hvilke dele af vvs-, el- og kloakarbejdet du selv må udføre, og hvilke dele du skal have autoriseret faghjælp til.

Læs også: Microcement – sådan gør du det selv

Dette siger byggereglerne om VVS-arbejdet

Det må du selv lave

  • Udskifte håndvask og tilhørende vandlås. Dette gælder dog kun, hvis vandlåsen er synligt monteret, og du ikke foretager indgreb i den faste del af installationen.
  • Udskifte toiletter. Dog kun hvis det nye toilet har samme type tilslutning som det eksisterende og er godkendt. Der må heller ikke ske indgreb i den faste del af installationen her. 
  • Udskifte vandhaner og pakninger. Dog kun hvis der er monteret afspærringsventiler ved rørenderne af blandingsbatteriet.
  • Udskifte vaskemaskine. Dog kun hvis den nuværende har installeret en afspærringsventil, og der ikke sker indgreb i den faste installation.

Det skal du have en autoriseret fagperson til

Du skal have en autoriseret vvs-installatør til at tage sig af de faste dele af vvs-installationerne.

Dette omhandler eksempelvis alle former for nye vvs-installationer samt indgreb i de eksisterende faste vand- og afløbsinstallationer.

Du skal altså få en autoriseret vvs’er til at udføre alle de opgaver, som ikke er på listen over de ting, du selv må udføre.

Dette siger byggereglerne om el-arbejdet

Det må du selv lave

  • Udskifte de almindelige afbrydere og stikkontakter til lamper – inklusiv lysdæmpere. Det gælder dem uden jord på normaltæt materiel, dvs. med mærkning IP20 eller uden mærkning.
  • Udskifte normaltætte stikkontakter med jord, hvis boligens elinstallation er forsynet med HFI- eller HPFI-afbryder.
  • Udskifte ledning, fatning og andre elementer på el-apparater og lamper.
  • Ændre og reparere svagstrøms-, styrings- og reguleringssystemer.
  • Montere og udskifte stikpropper og ledningsafbrydere samt forlængerledninger, stikdåser og kontakter på apparater.
  • Nedtage og opsætte lamper, inklusiv lavvoltbelysning, der er leveret med en komplet transformer, ledning etc.

Det skal du have en autoriseret fagperson til

Du skal have en autoriseret elinstallatør til at tage sig af de faste dele af elinstallationerne. Dette omhandler eksempelvis: 

  • Nye installationer.
  • Udvide eksisterende elinstallationer såsom at sætte en stikkontakt op ved siden af en eksisterende.
  • Lave el-arbejde på målertavle og gruppetavle.
  • Installere eller udskifte materiel med en spænding på over 250 volt i boligens faste installation.
  • Opsætte lavvoltsbelysning, hvor lamper, transformer og ledninger er købt hver for sig.

Dette siger byggereglerne om kloakarbejde

Det meste kloakarbejde skal du overlade til en autoriseret kloakmester. 

Mest læste artikler