Sådan maler du fliserne på badeværelset

Du kan let give fliserne på dit badeværelse et "makeover" med en god gang maling. Vi fortæller dig her, hvordan du gør - både på den lette og den skrappe måde. 

Forarbejdet er nøglen til succes

At shine badeværelset op behøver ikke at være et projekt, som slår bunden væk under økonomien. Du kan komme langt ved at give de gamle fliser på badeværelset en gang maling. Det forudsætter dog, at du gør et godt forarbejde.

– Du kan få et nydeligt resultat med noget almindelig maling, hvis du har gjort et godt forarbejde, siger Karoline Amundsen fra Flügger.

Rens fliserne godt

Hun gør opmærksom på, at et godt resultat afhænger af, om fliserne er rene.

Fliserne på badeværelset skal først vaskes godt igennem med kalkrens. Derefter skal du vaske efter med et kraftigt rengøringsmiddel. På fliserne sidder der uværgerligt altid noget fedt, og det skal vaskes væk. På fliser, der ikke er helt rene, vil malingen lettere skrælle af, siger Karoline Amundsen.

Læs også: Microcement – sådan gør du det selv

Puds og tør

Når fliserne er rene og tørre, er tiden inde til at slibe fliserne matte med noget fint slibepapir.

– Resultatet af dette vil være, at grunderen senere vil sidde bedre. Brug gerne et slibeblok med et forlængeskaft. Huske til slut at tørre det hele af med en støvklud. Fliserne skal være helt rene, før du fortsætter processen, gør hun opmærksom på.

Sliber du let på fliserne, vl grundingen og malingen sidde bedre.

Grunding

Amundsen anbefaler at bruge en grunder uden pigmenter.

– Grunderen skal helst fæstne bedst muligt. Denne evne bliver hæmmet i betydelig grad, hvis grunderen er tilsat farvepigmenter. Vælg derfor en helt ren grunder og husk at læse på brugsanvisningen, hvad den anbefaler som tørretid. Det vil som regel også være en god idé at vælge en grunder og maling fra samme leverandør, siger Karoline Amundsen.

Vælg den rigtige maling til fliserne

Vil du gerne have en lys farve på væggen, så er rrådet at bruge en vandbaseret maling.

– Det er fordi, at oliemaling lettere vil miste glansen. Mørke farver fungerer bedst med oliemaling. Brug rulle og mal to gange – ud over grundingen, siger Karoline Amundsen.

Maling på badeværelset med epoxymaling

Vil du gerne male væggen i badeværelset op med et produkt, der er endnu mere modstandsdygtigt, så er en 2-komponents epoxymaling et godt alternativ til vandbaseret maling.

Chresten Nielsen er malermester. Han er også teknisk chef hos farvefabrikken Beckers.

Han anbefaler at bruge en to-komponents epoxymaling for at få malingen til at sidde stærkest muligt fast på fliserne.

Hurtigttørrende maling

– Først skal du rengøre overfladen grundigt. Derefter skal du bruge en primer for at give malingen en overflade, den kan hæfte på. Den tørrer hurtigt, siger maleremester Chresten Nielsen.

2-komponents maling består af to komponenter: maling og en hærdende substans.

– Det er vigtigt, at du først blander de to dele rigtigt godt sammen. Sørg også for at påføre malingen med det samme, for den tørrer hurtigt. Brug eventuelt en boremaskine med et håndværker-piskeris på til at blande de to komponeter effektivt sammen, siger Chresten Nielsen, og han tilføjer, at epoxymaling også kan briges på gulvet i badeværelset.

– Der vil det holde en rum tid. Dog vil der rundt om afløbet være en vis slitage, og den vil vise sig forholdsvist hurtigt.

Kilde: Ifi.no

Mest læste artikler