Sørg for ventilation og lys på badeværelset uden vinduer

Et badeværelse kan sagtens indrettes uden vinduer, så længe du sørger for to ting: tilstrækkelig ventilation og kunstigt lys, der gengiver farver lige så godt som dagslys. Det er vigtigt, at du er opmærksom på, hvor kraftig ventilatoren er i forhold til rummets størrelse.

Undgå fugtskader med udluftning

Udluftningen er udfordringen i det vindues-løse badeværelse. Tilstrækkelig udluftning er afgørende, hvis du vil undgå fugtskader. Uden vindue er du afhængig af en ventilator, der kan udskifte luften så hurtigt, at fugt og dug på spejlet er væk ca. 30 minutter efter brusebadet.

Indstil ventilatoren på forskellige måder

Ventilatoren skal kunne udskifte al luft i rummet flere gange i timen. Du kan indstille en ventilator til at starte, når du tænder og slukker lyset eller selve ventilatoren. Den kan også starte, når en indbygget fugtmåler registrerer, at luftfugtigheden er blevet for høj, men du kan også vælge kombinationen, hvor ventilatoren starter, når lyset tændes, og slukkes, når fugtmåleren accepterer luftfugtigheden.

Rørledningen skal
føres ud af huset

Foto: Heidi Lundsgaard
Når det lille vindue er åbent, kan der komme frisk luft ind i badeværelset fra resten af huset.

 

Ventilatoren skal opsættes af en autoriseret el-installatør. Rørledningen fra ventilatoren skal føres ud af huset, enten op gennem taget eller gennem en ydermur. Så langt så godt – ventilatoren er på plads, men det er dig der skal skabe frisk luft i badeværelset. Og uden et vindue, er det lidt af en udfordring.

Installer friskluftsventiler eller aftrækskanal

Vil du være helt på den sikre side, skal du installere friskluftsventiler eller en aftrækskanal (lille skorsten op igennem taget, der har forbindelse til udeluften). Du kan blive mødt af råd fra håndværkere om, at der næsten altid kommer rigelig luft ind på et badeværelse ad naturlig vej, ved at døren til resten af boligen går op og i.

Når du vælger, hvilken løsning du vil have på dit badeværelse, så skal du blot være klar over, at ventilatoren altså ikke sørger for frisk luft. På det viste badeværelse er der lavet et lille vindue i væggen over badekarret.

Halogenpærer giver godt lys ved spejlet

Foto: Heidi Lundsgaard
Halogenpærer sørger for
belysning ved vasken.

Godt lys er vigtigt på badeværelset, når du skal lægge make-up eller barbere dig. Kunstigt lys kan give samme klare lys og gode farvegengivelse som dagslys. Vælg halogenpærer for optimalt arbejdslys ved spejlet og sæt lamperne op, så de oplyser området mellem spejlet og personen for at undgå hårde skygger. Supplér evt. med et oplyst makeup-spejl.

Arbejdslys og hyggebelysning i badeværelset

Arbejdslys er også godt i brusekabinen (fx som en spot i loftet), men ellers kan du godt nøjes med hygge-belysning i resten af badeværelset. Sæt evt. en dæmper på arbejdslyset i brusekabinen og ved spejlet, så der kan skrues ned til hyggebelysning i hele rummet.

Sådan beregner du behovet for ventilation

Rummets størrelse afgør, hvor kraftig ventilatoren skal være – jo større rummet er, jo mere luft skal den kunne suge ud. Udgangspunktet er, at den skal kunne udskifte ca. otte m3 luft i timen.

Et regneeksempel: Badeværelset er 10 m2 stort og har en loftshøjde på 2,4 m. Rumindholdet er altså ca. 24 m3 (skabe osv. tager lidt af pladsen). Et godt bud er, at luften skal skiftes ud otte gange i timen. Hvis familien består af fire personer – er der altså brug for en ventilator med en kapacitet på 24 x 8 m3 i timen 192 m3/t.

Mest læste artikler