Hvis du har ambitioner om, at stueplanterne skal holde sig så længe som muligt, så kræver det også, at de bliver passet ordentligt.
Med en række helt simple regler kan du sikre, at dine indendørsplanter lever længere og samtidig holder sig grønne og flotte.
1. Når du får nye planter
Det første, du skal gøre, når du får nye planter til hjemmet, er at sørge for, at planten bliver placeret på det mest optimale sted. Det kan desuden også være en fordel, hvis du lader planten blive stående i den krukke, den sad i fra starten af. Når den har stået i et stykke tid, kan du omplante den i en ny potte.
Undersøg desuden også, hvilke omstændigheder planten vil klare sig bedst i. Det kan eksempelvis dreje sig om, hvor meget sol og skygge, den skal have samt hvor meget vand, den har behov for.
2. Alle planter har brug for lys
Lys har stor betydning for, hvor godt en blomst eller en plante vokser. Alle planter har i en vis udstrækning brug for lys, men sørg altid for at læse vejledningen, der følger med blomsten. På den måde ved du, om det er bedst for planten at placere den et sted med skygge eller et sted med direkte sol.
Hvis din plante har fundet sig godt til rette et sted i boligen, men du beslutter dig for, at den skal rykkes til et andet sted, kan det være en god idé, at lade planten stå på det nye sted i halve dage i et par dage i træk. På den måde sikrer du, at planten langsomt kan lære at vænne sig til de nye forhold – det kan eksempelvis være nødvendigt, hvis planten skal stå et sted, hvor der er mørkere end tidligere.

3. Planterne skal vandes
Det kan hurtigt være enden for din plante, hvis du er for gavmild med vandingen. Det er derfor – ligesom med lys – vigtigt, at du sætter dig ind i, hvor meget vand, din plante har brug for. Det har også betydning, hvor du stiller planten, samt hvornår på året, det drejer sig om.
Det kan også være skidt for planterne, hvis du har en tendens til at vande dem for uregelmæssigt. Derfor er det en rigtig god idé at vande planter efter et skema eller som det mindste en form for rutine. Hvis planten ikke får nok vand, begynder bladene at hænge. Herefter vil de blive brune og tørre. Et god råd er, at du undgår at vande selve planten men i stedet vander direkte i den jord, som planten står i. Er du for gavmild med vandingen, kan du risikere, at planternes blade bliver gule, at stilkene rådner og bliver angrebet af sygdomme og skadedyr.
4. Gødning af stueplanter
Især i perioden hvor planten er ved at få knopper, er det en fordel at sørge for, at planten får den rigtige mængde gødning – selvom de fleste planter kan klare sig relativt længe uden. Men hvis du har en ambition om, at planten skal leve i mange år, så er det en god idé at få det gjort. Husk, at gødningen skal (og kun må) foregå i plantens vækstperiode.
Som hovedregel gælder det, at jo mere vand planten får, desto mere gødning er der behov for. Sørg desuden for at tilføre gødning, når plantens jord er fugtig, og undgå i samme omgang at gøre det, når planten står i direkte sol. Hvis du har flyttet planten over i en ny potte, skal du vente 6-8 uger med at gøde.
Læs også: Havegødning som næringstilskud – guiden til optimal gødning
Læs også: Det ved du (måske) ikke om gødning

5. Vælg den rigtige potte
Det kan også have betydning for plantens levetid, hvis du ikke vælger den rigtige potte og skjuler. De fleste planter kommer i en almindelig potte af plastik, og de er udmærkede. Men der er også mange, der foretrækker en potte af ler, og den gør sig også gældende som en udmærket potte. Dog skal du være opmærksom på, om potten er glaseret. Planten kan nemlig risikere at tørre hurtigere ud, hvis den står i en potte, der ikke er glaseret. Det skyldes, at lerpotten lettere kan gennemtrænges af vand.
6. Temperatur og luftfugtighed
De fleste plante har det godt med en stuetemperatur på mellem 18 og 25 grader. Husk, at der altid er lidt varmere i eksempelvis vindueskarmen og ved radiatoren. Hvis du gerne vil have din plante til at være placeret der, skal du derfor sikre dig, at det ikke er for varmt for planten.
Luftfugtigheden i de fleste hjem er sandsynligvis en anelse tør, og derfor kan du hjælpe planten ved at give den et lille skud med en forstøversprøjte.
5 planter, der er nemme at passe
Man kan hjælpe sig selv lidt på vej ved at købe planter, der er lettere at passe end andre. Vi har nedenfor fundet fem gode bud på planter, der ikke kræver voldsomt meget opmærksomhed, og hvor pasningen af planten er ret lige til.
- Adenium obesum, ørkenrose. Trives bedst i direkte sol. Sæson fra maj til september.
- Phalaenopsis, orkidé. Tåler ikke direkte sol. Sæson hele året.
- Hatiora barnbusoides. Tåler direkte sol. Sæson hele året.
- Ceropegia woodi, hjerteranke. Tåler direkte sol. Sæson hele året.
- Dischidia ruscifolia, million hearts. Trives bedst i halvskygge. Sæson hele året.