Evighedsblomster – sådan laver du selv en smuk buket af tørrede blomster

Du har garanteret set de smukke buketter med tørrede blomster overalt. De pryder boligmagasinernes forsider og pynter i de fleste interior-butikker. Det er faktisk ikke så vanskeligt at lave dem selv. Se, hvordan du laver dine egne evighedsblomster.

Den bæredygtige buket

De trendy evighedsblomster kan efterhånden købes de fleste steder. De fås både som bundter, man selv kan sætte sammen, og som færdige buketter. Og det er ikke underligt, at de har vundet indpas i de danske hjem. De passer nemlig perfekt ind i vores nordiske indretning og er et bæredygtigt alternativ til de friske blomsterbuketter, da de, som navnet indikerer, kan holde for evigt.

Hvad kaldes evighedsblomster også?
Frø til planten
Tåler alle blomster tørring?
Hvad kaldes evighedsblomster også? 
Hvordan tørrer man evighedsblomster?
Hvordan farver man blomsterne?
Sådan binder du selv din evighedsbuket

Hvad kaldes evighedsblomster også?

Det kan være lidt forvirrende, men buketterne af de tørrede blomster har fået det fine tilnavn evighedsblomster, fordi de kan holde for evigt. Men der findes også en blomsterart, der rent faktisk hedder evighedsblomst – eller helichrysum. Det er faktisk en af de blomster, der fungerer rigtig fint til tørring. Længere nede i artiklen finder du idenyts bud på de blomster, der egner sig bedst til at indgå i evighedsbuketterne.

Evighedsblomster frø 

Du kan købe frø til evighedsblomster i de fleste plantecentre. Frø til Helichrysum skal sås mellem marts-maj i en dybde på 0,5 cm. Frøene spirer efter 1-2 uger ved stuetemperatur og kan plantes ud i haven fra maj måned. De skal have en afstand på 20-25 centimeter.

Kan man tørre alle blomster? 

Det er ikke alle blomster, der egner sig lige godt til at blive tørret. Blomster, der har et højt indhold af vand, har tendens til at rådne i stedet for at tørre ind. Det gælder eksempelvis løgplanter såsom tulipaner, påskeliljer og amaryllis. Omvendt har blomster med et lavt fugtindhold lettere ved at tørre. Så blomster med en trælignende stilk er gode til formålet. Vi har samlet nogle af dem, der egner sig bedst til tørring, nedenfor.

Navne på evighedsblomster

Eucalyptus – et grønt og velduftende pust til buketten

De velduftende eucalyptusgrene egner sig godt til tørring. Både alene og som evighedsblomster i buketform.
Foto: Getty Images

De smukke, grønne eucalyptusblade er helt perfekte til tørring og til brug i evighedsbuketter. De bevarer deres farve efter tørring og hjælper med at give fylde i buketten. Eucalyptus er også flotte i bundter for sig selv.

Pampas- og hjertegræs – til det florlette udtryk

Tørret pampasgræs fungerer flot i tørret form som evighedsblomster.
Foto: Getty Images

Generelt fungerer forskellige græsser, siv og korn rigtig godt i evighedsbuketter. Det lyse og fyldige pampasgræs er særdeles dekorativt og egner sig godt i høje vaser. Et perfekt bidrag til en løs og naturlig buket – og den er så fin i sig selv, at den også kan bruges alene. 

Hjertegræs bidrager ligeledes til et florlet udtryk i din buket, og de er tilmed vildtvoksende i Danmark. Vil du ikke gå på opdagelse i naturen for at finde dem, er de meget lette at dyrke i haven. 

Tidselkugle – den smukke, men stikkende blomst

Den stikkende tidselkugle tørrer flot og er perfekt til din buket af evighedsblomster.
Foto: Getty Images

Umiddelbart ville du sikkert ikke vælge en tidsel til din buket, men den er fin og bevarer sin runde form og lilla farve flot under tørring. Så selvom den stikker, vil den være et fint bidrag i din evighedsbuket. 

Trommestikker – til et rundt og gyldent præg i buketten

De karakteristiske gule trommestikker egner sig godt som evighedsblomster i buket.
Foto: Getty Images

Trommestikker er en unik og anderledes blomst, som giver din evighedsbuket et fint touch. Den holder form og farve fint under tørring, og giver et formfuldt præg til din buket. De fungerer også godt som buket i sig selv. 

Brudeslør – candyfloss-blomsten  

Evighedsblomster af farvet brudeslør på bord
Foto: Getty Images

Brudeslør er også kendt som candyfloss-blomsten, da den er blevet meget populær i de lyserøde og lyseblå udgaver. Blomsten er både fin frisk og tørret, og de små, puffede blomster er rigtig flotte i enhver evighedsbuket. Du kan også lave en buket udelukkende med brudeslør og farve dem i forskellige farver. Put frugtfarve i lunkent vand, og lad blomsterne stå på hovedet og suge farven til sig – jo længere tid, des stærkere farve opnår du. Se andre måder at farve farve blomster på.

Kornblomst – et farverigt strejf 

Den farverige kornblomst er flot i tørret form og som evighedsblomst
Foto: Getty Images

Kornblomsterne findes i mange forskellige farver herunder bordeaux, pink, rosa, lilla, blå og hvide farver. Kornblomster er et oplagt valg, da den er rigtig flot tørret og bevarer sine farver. Det er bedst at plukke den, når den er sprunget halvt ud, så ikke kronbladene falder af. Blomsten er velegnet som fyld i buketten med sine knopper og blade. 

Solsikke – den solgule blomst

Tørrede solsikker er gode som evighedsblomst
Foto: Getty Images

Selvom solsikken ikke bevarer sin intense gule farve ved tørring, så gør den sig stadig godt i en tørret buket. Blomsten kan tørres i flere stadier. Hvis du plukker den, når blomsterne er halvt åbne, bliver den flot, og får en lysegul farve. Men du kan også plukke den, når den er afblomstret, og så kan den bruges som frøstand.

Læs også: Solsikker – sådan bliver de 5 meter høje

Hortensia – den store blomst med mange små buketter

Tørret hortensia er smuk som evighedsblomster i buket
Foto: Getty Images

Hortensia er en af favoritterne, når det kommer til tørring. De kan købes færdigtørrede i de fleste blomsterforretninger, men de er meget dyre, og derfor kan det være en fordel at plante dem i haven, så du selv kan hente dem ind. Den store blomst med mange små buketter i én stilk behøver ikke engang indgå i en buket – den er så flot, at et par grene i sig selv udgør en smuk buket. 

Stjerneskabiose – det skulpturelle bidrag

Hvid stjerneskabiose er god som evighedsblomster i buketter
Foto: Getty Images

Denne blomst er en sand skulptur i sig selv og gør det fantastisk som evighedsblomst i din buket. Den har en anderledes struktur og et særpræget udtryk, som vil gå perfekt som den primære blomst i buketten blandet med en masse grønt og forskellige græsser.

Lavendel – det flotte og velduftende bidrag til buketten

Mark med evighedsblomster lavendel
Foto: Getty Images

Lavendel er det sikre valg, når det kommer til evighedsblomster. Udover den intense blålilla farve, som holder sig flot under tørring, så har den en fantastisk duft, som varer ved. Den er let at dyrke og kan bruges på rigtig mange kreative måder.

Hvordan tørrer jeg evighedsblomster? 

Fire evighedsblomster i buket
Foto: Getty Images

Den letteste måde at tørre blomster på er at stille dem i vaser og lade dem tørre ud. Det er en god idé at lade dem tørre et tørt og mørkt sted, da dagslys kan få farverne til at blegne. Varmen hjælper også med at fremskynde tørringsprocessen samt hæmme svampevækst. 

Nogle blomster tørrer bedre ved at hænge dem på hovedet. Det gælder eksempelvis roser. Her kan du binde en snor for enden af stilkene og hænge dem med hovedet nedad. Hæng dem over en radiator hvis muligt.

Og så er det bare at vente. Tørring kan tage dage til uger afhængigt af stilkenes tykkelse. Først når dine stilke føles sprøde, når du trykker på dem, er de klar. Hvis de stadig kan bøjes, skal de tørre lidt endnu.

Under tørring kan du spraye evighedsblomster- og buketter med såkaldt ‘elefanthud’. Elefanthud kan købes hos blomsterforretninger. Det lyder ikke så lækkert, men det er en spray, der sørger for, at blomsten holder form og farve. Kan du ikke lige anskaffe det effektive ‘elefanthud, så kan du alternativt bruge din hårlak, som har en lignende effekt på blomsterne.

Hvordan farver jeg tørrede blomster? 

Synes du, at din buket bliver for bleg, kan du spraymale nogle af blomsterne og skabe en mere farverig sammensætning. Sørg for at spraymale udenfor, så du ikke indånder spraymalingen. Brug eventurelt malermaske. 

Sådan binder du dine evighedsblomster til en buket

Når dine blomster er tørrede, og du har en idé, om hvilke farvenuancer du vil sætte sammen, så er det tid til at binde buketten. Brug en grensaks til at klippe stilkene i den ønskede længde og noget garn eller lignende til at binde stilkene sammen. 

Bind din buket trin for trin

1. Læg to blomster parallelt i din ene hånd. 

2. Den næste blomst lægges herefter på kryds over de forrige i hånden. Drej blomsterne mod urets retning. 

3. Nu skal du lægge endnu en blomst på kryds over den forrige og dreje buketten, og sådan fortsætter du, indtil du synes, buketten er færdig.

4. Næste trin er at tjekke, om din buket kan stå oprejst på bordet – i så fald, har du bundet den korrekt i spiralform. Kan den ikke stå oprejst selv, må du prøve igen – du kan eventuelt stramme buketten mere.

5. Når du er tilfreds med buketten, tager du den i den ene hånd, mens du vikler snoren omkring stilkene. Du finder bindingspunktet det sted, hvor alle stilkene krydser. 

6. Afslutningsvist bruger du grensaksen til at klippe buketten i den ønskede længde. Et godt tip er at have valgt vasen på forhånd, så du kan tilpasse højden til den. 

Kilde: Evighedsbuketter.dk 

Ønsker du ikke at bruge ovennævnte spiralmetode, kan du sagtens samle og binde din evighedsbuket mere tilfældigt. En af tidens bukettrends er nemlig, at buketterne gerne må se tilfældige og vilde ud. Derfor kan du også sagtens binde dine buketter mere løst og i forskellige længder. Du kan opnå et meget harmonisk udtryk, hvis du blander forskellige slags blomster og græsser i forskellige længder. Husk at sørge for, at de samme blomstertyper er jævnt fordelt i buketten.

Mest læste artikler