Lav smukke buketter med en skærehave

Fyld husets vaser igen og igen og bliv sommerens mest populære gæst, når du kommer med en frisk og unik blomsterbuket til værten. Forfatteren til den nye bog ‘Skærehaven trin for trin’ fortæller her, hvordan du kommer i gang med din egen skærehave.

En buket blomster fra skærehaven

En skærehave er for mange et nyt og ukendt begreb, der rejser det oplagte spørgsmål: Hvad i alverden er en skærehave? Det er nu ret nemt at forklare. En skærehave er nemlig helt parallel til en køkkenhave.

Med en skærehave rangerer blomsterdyrkning på linje med dyrkning af grøntsager og krydderurter. Blomsterne dyrkes for at blive høstet, og fryden ved at fremtrylle buket efter buket er stor. Det er lige så godt som at høste sine egne, sprøde asparges eller sætte tænderne i et æble, man lige har plukket.

Tanken om at være selvforsynende med blomster til buketter er en af drivkræfterne for en skærehaveejer. Men der er flere gode grunde til at gå i gang. Du får nemlig adgang til et helt andet og anderledes sortiment af blomster, end det du kender fra blomsterbutikkerne. De hjemmedyrkede blomster gør det muligt at skabe vilde, luftige og naturlige buketter af helt friske blomster høstet lige uden for havedøren.

Endnu et godt argument for at tænke skærehaven ind i haveplanen er, at du får mulighed for at trylle med blomster, der ikke er transporteret tusindvis af kilometer, og samtidig har helt styr på, hvordan de er dyrket. Hjemmedyrkede blomster er med andre ord  et mere bæredygtigt alternativ til de mange importerede i butikkerne.

Foto: Lotte Bjarke

1. Planlæg din skærehave

Hvor mange forskellige planter skal der egentlig til i en skærehave? Det afhænger i sagens natur af areal og ambitionsniveau, men du er allerede godt i gang med 10 forskellige plantearter, hvis du planlægger din skærehave optimalt. 

Jo færre arter, du dyrker, jo vigtigere er det, at de blomstrer nogenlunde samtidig, at deres farver klæder hinanden, og at der er både store, iøjnefaldende primadonnablomster, lette blomsterskyer og produktive pauseplanter.

Når du køber frø til din skærehave, så hav billedet af dine drømmebuketter i baghovedet og køb ind efter det. Hvis pladsen er trang, er frømix af forskellige sorter en god investering. Med dem får du ikke bare én farve af frøkenhat eller kæmpeevighedsblomst, men flere forskellige sorter med forskellige farver.

Find farveblyanter eller -kridt frem fra gemmerne og prøv at skitsere din drømmebuket. Brug så netbutikker eller frøkataloger til at sætte navn på de blomster, der kan gøre drømmene til virkelighed. Tjek deres blomstringstid og stilkenes længde, før du beslutter dig for, hvilke poser der skal i indkøbskurven.

Når nu farveblyanterne er fundet frem, kan du også lige så godt begynde at planlægge, hvordan dit skærehavebed skal tilplantes eller tilsås. Du behøver ikke gå med en havearkitekt i maven for at fremstille en enkel skitse, hvor du tager højde for planternes højde og drøjde, så de højeste planter kommer til at stå bagerst og dermed ikke risikerer at skygge de lavere væk. 

Foto: Lotte Bjarke

2. Del skærehaven op i bede

Mens et blomsterbed med stor omhu planlægges med organiske former og planter, der smyger sig ind mellem hinanden, hersker der anderledes ro og orden i skærehaven. Her gælder det jo om at få mest muligt at høste, og derfor kan blomsterne med fordel dyrkes på række og geled som grøntsagerne i en traditionel køkkenhave.

Hvis du skal etablere en ny skærehave helt fra bunden og ikke bare kan annektere et hjørne af en køkkenhave eller et eksisterende bed til formålet, kan du for eksempel inddrage et stykke af græsplænen. 

Hvis du anlægger skærehaven i løbet af efteråret, kan du med fordel vende græstørvene ned i jorden, hvor de vil formulde og bidrage til jordens indhold af organisk materiale. Græsset, der før var plæne, skal mindst 25 cm ned i jorden, for at det ikke vokser videre.

Den strategi er knapt så velegnet, hvis du anlægger din skærehave om foråret. Da vil du utvivlsomt komme op at slås med de endnu ikke omsatte græstørv.

I stedet kan du skrælle græsset og dets rodnet af jorden, der herefter ligger jomfruelig hen, klar til projekt skærehave. De afskrællede græstørv kan eventuelt bruges til at lappe huller andre steder i plænen. Alternativt kan de komposteres.

Det er en god ide at dele skærehaven op i ikke for brede bede med for eksempel trampede stier imellem. Det gælder om at kunne komme til at passe planterne og høste blomster fra begge sider og nå helt ind til midten, uden at træde ind i bedet. Derfor skal bedene helst ikke være mere end en meter brede. 

Tegn dit layout på et stykke papir og markér med snore felternes form og størrelse ude i skærehaven.

Foto: Lotte Bjarke

3. Skærehaven kræver sol

En skærehave kræver lige nøjagtig den plads, du sætter af til den. Du kan fint dyrke blomster til buketter i et par højbede eller et lille bed reserveret til formålet. Har du masser af plads og store ambitioner, kan du selvfølgelig også inddrage en del af køkkenhaven til skærehave eller grave græsplænen op for at få plads til blomsterne. Det er dig, der bestemmer.

Det eneste, du ikke bestemmer, er, at det sted, hvor du vil placere din skærehave, skal have masser af sol. Området skal ligge sådan, at det er badet i sol mindst seks timer om dagen, når solen er på himlen. Masser af solskin er simpelthen en forudsætning for, at skærehaveplanterne kan udvikle sig og producere blomster. Af samme grund er det vigtigt, at der ikke er store skyggende træer omkring skærehaven. Samtidig kan store træer og buske helt tæt på skærehaven give planterne ulige konkurrence, fordi de veletablerede træer suger vand og næring til sig med stor effektivitet.

En skærehave er et skønt syn i sommermånederne, men der er ikke meget fest over den i vinterhalvåret. Derfor er det ikke en god ide at anlægge skærehaven lige der, hvor du kommer til at kigge ud på den fra stuevinduerne hver eneste dag i vinterhalvåret.

Lotte Bjarkes bog

‘Skærehaven trin for trin’ guider dig hele vejen fra planlægning og etablering af skærehaven til plantevalg og dyrkning fra frø og stikling til høst.

Forlaget Linnea: ‘Skærehaven trin for trin’ af Lotte Bjarke, 176 sider

Mest læste artikler