Sådan undgår du, at skadedyr dræber dine orkideer

Orkideer er nogle af klodens smukkeste planter. Her er ekspertens råd til at bekæmpe skadedyr i de sarte planter. Et af dem er karantæne af nyindkøbte orkideer.

Sådan undgår du, at skadedyr dræber dine orkideer

Listen over trusler mod orkideer er lang

Bladlus, spindemider, øresnudebiller, trips, skjoldlus … Listen over trusler mod de bedårende orkideer er lang, og man skal være på vagt, for når først, skadedyrene har fat i disse planter, kan det gå stærkt.

Der er dog en del forholdsregler, man kan tage allerede ved indkøb af orkideer:

Sæt nye orkideer i karantæne

Man skal sikre sig at de planter, man køber, så vidt mulig er frie for sygdomme og skadedyr. Det kan være vanskeligt, men vælg din leverandør med omhu.

Læs også: Få flere blomster på din orkide

Placér nyindkøbte planter i karantæne i mindst 1 måned og undersøg dem jævnligt. Finder man alvorligere skadegørere som f.eks. uldlus eller skjoldlus i en indkøbt plante – kassér den – specielt hvis man ikke tidligere har haft problemet i sine planter,” skriver plantepatolog Ib G. Dinesen på orchidegartneriet.dk.

Sådan bruger du bekæmpelsesmidler på orkideer

Eksperten er dog også klar med råd, hvis skaden er sket. Om bekæmpelsesmidler skriver han:

“Et bekæmpelsesmiddel må hverken importeres, sælges eller bruges i Danmark, medmindre midlet er godkendt af Miljøstyrelsen. Inden man begynder at anvende et bekæmpelsesmiddel på alle sine orkideer, er det en god ide at prøve på en enkelt plante, om orkideer kan tåle det pågældende bekæmpelsesmiddel.

Desuden skal man være opmærksom på, at blomster kan være mere følsomme end bladene. Er det et bekæmpelsesmiddel i spraydåse, skal man holde en god afstand til planten ved behandlingen, da visse drivmidler kan give svidningssymptomer.”

Læs også: Sådan undgår du skægkræ

Læs også: Bananfluer – slip af med dem med disse smarte tricks

Læs om de forskellige skadedyr her: Øresnudebiller skal fx jagtes om natten

Læs på Orchidgartneriet, hvordan du får kål på de værste insekttrusler mod dine orkideer. For eksempel står her, at bladlus dør af insektsæbe, og øresnudebiller må indsamles om natten, når de forsøger at snige sig usete frem.

Mest læste artikler