Her er alt, du skal vide, inden du lejer og udlejer på Airbnb

Har du brug for en nem og billig ferie - så kan du booke din ferie gennem Airbnb i 190 lande. Læs alt om værtsgaranti og fordele og faldgruber ved Airbnb.  

Airbnb i 190 lande

I dag kan alle blive hotelejere. Siden Airbnb startede i San Francisco i 2008 er det kun gået én vej – op, og i dag er 190 lande repræsenteret som udlejere i i Airbnb’s store katalog på over en halv million udlejere af ferieboliger.

Hvad er Airbnb?

Airbnb har efterhånden slået sit navn fast, så måske er en introduktion overflødig. Men er der alligevel nogen, der skulle være i tvivl, så er her de vigtigste fakta om Airbnb.

  • Airbnb er en webbaseret formidler af privat udlejning af boliger.
  • Airbnb er en forkortelse for webtjenestens oprindelige navn: airbedandbreakfast.
  • Airbnb opstod af nød, fordi to roommates i San Francisco, Brian Chesky og Joe Gebbia, ikke havde råd til at betale for deres husleje. Derfor anskaffede de nogle luftmadrasser og lavede deres stue om til en bed’n’breakfast med morgenmad. Succesen var stor, og den gav dem ideen til at udnytte nettet som ferieboligportal.
  • Al booking foregår på Airbnb’s hjemmeside.
  • Betaling sker gennem Airbnb’s hjemmeside.
  • Airbnb formidler mere end 1.500.000 lejemål i 34.000 byer og 190 lande.

Storbyferie og sommerhusområder

De mest populære udlejningsemner på Airbnb er attraktive lejligheder i metropoler og værelser eller boliger i efterspurgte sommerhuso- og feriemråder – med hav- og vandudsigt. Men det er kun fantasien, der sætter grænser. For der findes alle typer af boliger i Airbnb’s store udlejerkatalog: Igloo’er, Jurte-hytter, øer, slotte og flymaskiner.

Sådan udlejer du på Airbnb

Det første, du skal gøre, er at registrére dig selv og din bolig på Airbnb. Derefter skal du beskrive din boligtype: er det et hus eller en lejllighed eller en bed and breakfast? Det sidste vil sige, at du udlejer flere værelser i samme ejendom – med morgenmad inkluderet.

Så skal du finde den rette kategori til din bolig. Mulighederne er mange og nogle er eksotiske. Det er for eksempel her du kan angive, om din bolig er en igloo eller penthouse-lejlighed. Derefter skal du bare selv vælge, hvornår du vil leje ud, og hvad det skal koste. Prisen bestemmer du. Den kan man regulere hen ad vejen, når man får et bedre overblik over udbud og efterspørgsel.

Læs også: Lej en varmepumpe – sådan får du billig varme på abonnement

Sådan lejer du på Airbnb

Søg dig frem til en bolig i den by eller det område, du kunne tænke dig at besøge. Vælg et tidspunkt og angiv, hvor mange I er. Så formidler Airbnb kontakten. Hvis udlejer finder dig tilforladelig, så kan du gå til det sidste step, som er betalingen. Den foregår også via hjemmesiden. Søg på denne side.

Læs også: Vdeoguide: Sådan undgår du indbrud, mens du er på ferie

Sådan lejer du på Airbnb
A room with af view i luksusklassen: lejlighed i Paris med 120 kvadratmeter tagterrasse til 7688 kr. pr. nat

4. Gode råd til udlejning gennem Airbnb

1. Kommunikér via Airbnb’s hjemmeside

Lad al kommunikation mellem lejer og udlejer foregå via Airbnb’s hjemmeside. Airbnb har en værtsgaranti på op til 6 millioner kroner for skader sket under udlejning. Værtsgarantien kan kun komme til udløsning, hvis kommunikationen er foregået på sitet. Der er dog mange undtagelser fra reglerne i denne værtsgaranti. Derfor er det en god idé også at være dækket ind med indboforsikring. Fjern også værdigenstande, for man ved jo aldrig…

2. Er udlejning tillladt?

Er du lejer, så sørg for, at du rent faktisk må udleje din bolig gennem Airbnb. Det gør du ved at spørge din egen udlejer. Er du andelshaver, skal du sikre dig, at det står i vedtægterne, at du godt må leje din bolig ud på Airbnb’s vilkår. Det er langt fra tilfældet i de fleste andelsforeninger. Overtrædelse af reglerne kan medføre, at du bliver smidt ud af din andelsforening og tvunget til at sælge din andel. Så det er nok bedst at tjekke den detalje.

3. Kan husejere benytte sig af Airbnb?

Airbnb har allermest sejl i storbyerne, hvor det er et godt alternativ for folk og familier, der er interesseret i billige storbyferier. Det gør Airbnb knapt så relevant for visse af Idényts læsere (printudgaven). Det er nemlig næsten udelukkende parcelhusejere, der modtager Idényt med posten.

Det er i Airbnb-sammenhæng perfekt, for så er der ingen, der kan blande sig, hvis man vil leje sin bolig ud. Det betyder dog nok samtidig, at boligen med en vis sandsynlighed befinder sig li udkanten af de områder, hvor det store Airbnb-rykind finder sted. Der er dog i Danmark også masser af udlejere i provinsen og i forstæderne – i særdeleshed i sommerhusområderne. 

4 Airbnb og skat

Tjek skattereglenrne, inden du begynder at leje din bolig ud, og indberet ALTID din lejeindtægt gennem Airbnb til skat. En lejeindtægt via Airbnb betyder dog langt fra, at du skal svare skat af beløbet. Hvis du er ejer af boligen er de første 24.000 kroner i indtjening nemlig skattefri. Det er først, når lejeindtægten overstiger 1.33 af din boligs værdi, at skattehammeren falder. Reglerne for andelshavere og lejere ved udlejningsmodeller som den, Airbnb er bygget op om, er dog lidt anderledes. Så dem må du nok også lige tjekke ud.  

Kritik af Airbnb

Airbnb er en succeshistorie som start-up virksomhed. Halvanden million udlejere på verdensbasis taler sit eget tydelige sprog. Tjenesten møder dog kritik fra flere forskellige kanter.

Klager mod Airbnb

Kigger man på anmeldelserne på Trustpilot, så springer flere hårrejsende historier i øjnene. Flere af dem handler om gebyrer, der bliver opkrævet på uigennemskuelig vis. Der er også historier om famlier, der ikke kan komme ind i de lejligheder, de har booket i udlandet. Det virker i den forbindelse, som om Airbnb’s kundetjeneste kan være vanskelig at få fat i. Retfærdigvis skal det dog siges, at Airbnb åbenbart virker til at være villige til at udbedre skaderne, så snart klagerne når frem til et menneske af kød og blod.

Udlejerers misbrug af Airbnb

Flere større byer har barslet med initiativer for at stække visse uheldige bivirkninger ved Airbnb’ succes. Dette skyldes ikke mindst, at det viser sig, at flere udlejere tjener store summer ved at udleje mere end ét lejemål ad gangen, og det er både imod Airbnb’s egne regler og mod udlejningsreglerne i byer som Berlin, New York og San Francisco, hvor Airbnb har mødt betragtelig skepsis fra offentlig side. Denne kritik bunder blandt andet i, at tjenesten begrænser boligudbuddet for byens egne beboere. Det skal i den forbindelse nævnes, at Airbnb har offentliggjort dele af deres interne data (først og fremmest i New York) for at imødegå en tilbagevendende kritik for uigennemskuelighed, som Airbnb møder. 

Misbrug af Airbnb udlejninger

Det skal også nævnes, at der i Danmark har været rapporter om gæster, der har brugt de udlejede lejligheder til for eksempel prostitution.  

Mest læste artikler