Boligpriser kan falde med 30 procent, advarer Finanstilsynets direktør

Priserne risikerer at falde kraftigt i visse områder, mens andre kan blive stavnsbundet.

penge og mursten

I forrige uge holdt Finanstilsynets direktør tale ved årsmødet i foreningen Lokale Pengeinstitutter, og her kom han med en opsigtsvækkende melding. I sin tale advarede han nemlig om, at boligpriserne risikerer at falde med 20, 25 eller sågar 30 procent. Det skriver tv2.dk.

– Jeg siger ikke, at boligpriserne nødvendigvis vil falde. Men dels er der nogle ting i sol, måne og stjerner, der peger på, at de kan falde. Og dels har vi cirka hvert 15. år sådan nogle store udfald som det her på boligmarkedet, siger Jesper Berg til TV 2 og peger i den forbindelse på boligmarkedets nedtur i 2008 og omkring 1990. To begivenheder, som skete med godt og vel 15 års mellemrum.

Historien gentager sig selv

Ifølge Jesper Berg er det ikke entydigt, om hele landet vil blive ramt. Men der er i hvert fald en risiko for, at de dyreste områder vil opleve markante prisfald, mens det kan blive svært at komme af med sin bolig i resten af landet.

Overfor TV 2 understreger Jesper Berg, at hans advarsel ikke bygger på en beregning, men kommer på en formodning om, at historien gentager sig selv med jævne mellemrum. Der er således ting, der kan tale imod et krise: Bankerne er økonomisk godt polstrede i forhold til finanskrisen, og prisstigningerne har ikke været så ekstreme som i 00’erne.

Det, der taler for en kommende krise, er imidlertid de aktuelle skyhøje prisstigninger, vi ser på dagligvarer og energi. Ligesom boligskatten, der omlægges i 2024, så nye købere i de dyreste områder skal betale mere i boligskat, kan skubbe til et markant prisfald på ejerboliger.

Jesper Berg siger til TV 2, at han ikke ved, om det næste boligkrak kommer 15 eller 20 år efter finanskrisen i 2008. Men at det på et tidspunkt kommer, har han en stærk formodning om.

Mest læste artikler