Danske boligejere er godt rustet til krise

Danske boligejere er bedre rustet til en eventuel økonomisk krise, end de tidligere har været. Det skyldes blandt andet de rekordbillige lån.

På trods af coronakrisen sælges der stadig så mange boliger i Danmark, at 2020 tegner til at blive et gennemsnitsår på boligmarkedet. Det, kombineret med de meget billige lån, betyder, at danske boligejere generelt er godt rustede, hvis de skulle blive ledige.

Beregninger fra Finans Danmark viser, at kun 4.600 familier vil få svært ved at betale deres udgifter til bolig, mad og børnepasning efter tre måneders ledighed uden hjælp fra bankerne. Efter et års arbejdsløshed vil 11.700 familier få problemer, skriver finans.dk.

En af forklaringerne er de rekordbillige lån. 

I forhold til 2014 er ydelsen på et lån på 1 mio. kr. mere end halveret, viser en beregning fra Realkredit Danmark. Dengang var ydelsen efter skat 2.440 kr. om måneden. Nu er udgiften 976 kr. Der er kun tale om renteudgifter, da eventuelle afdrag reelt er opsparing.

Også den såkaldte boligbyrde er meget lav. Boligbyrden måler måler omkostningerne ved at købe og eje en bolig i forhold til de disponible indkomster. Tilbage i 1985 var den 111 for boliger på landsplan – gennemsnittet er 100. I dag er den blot 71.

»Boligbyrden på landsplan er på et meget lavt niveau i en historisk sammenhæng. Det står i kontrast til tiden før finanskrisen, hvor boligmarkedet var meget dyrt,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig til finans.dk.

Mest læste artikler