“Tryghed for boligejerne” har i mange år været et politisk mantra for politikere fra begge sider af Folketingssalen.
Boligejerne udgør næsten halvdelen af vælgergruppen, og boligpolitik og boligskatter har været med til at afgøre flere Folketingsvalg i nyere tid.
Som landets største hus-og havemagasin har vi på idenyt bedt landets partiledere fortælle, hvad de specifikt vil gøre for landets boligejere – se svarene her:
Hvad vil dit parti indføre af politik med betydning for landets boligejere i næste valgperiode?
SF, Pia Olsen Dyhr
– Vi kommer til at arbejde for, at flest muligt får udskiftet deres oliefyr til varmepumpe eller fjernvarme. Med den russiske krig i Ukraine får vi brug for en helt anden hastighed, så vi skal have fremrykket tilskudordningerne fra ‘23 og ‘24, og vi skal have uddannet flere håndværkere, blandt andet rørsvejsere, til at stå for udskiftningen. Og så kan vi lade nogle af de allerede besluttede statslige vejarbejder og byggerier vente et par år – det haster mere med at få håndværkerne til at grave til fjernvarme.
Alternativet, Franciska Rosenkilde
– Her og nu i lyset af energikrisen bliver det meget vigtigt at få folk væk fra gas og over på varmepumper eller fjernvarme. Energiforsyningen til husejerne skal være langt mere bæredygtig med solceller, varmepumper og energivenlig forsyning.
Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen
– Det er først og fremmest vigtigt for landets boligejere, at vi fører en robust, ansvarlig økonomisk politik, så vi kan komme gennem denne inflation så godt som muligt frem for at love alt muligt fantasifyldt. Vi kommer også til at se på at fremme energirenovering – for den grønneste energi er som bekendt den, der ikke bliver brugt.
Jeg kan også forestille mig enten nogle tilskud eller nogle fradragsordninger, der giver husejerne et nudge til at fokusere på teknologi, der overvåger og underretter om boligens forbrug – fx hvis ens toilet står og løber med 70 liter vand i timen, eller hvis man har glemt at slukke for gulvvarmen.
Kristendemokraterne, Marianne Karlsmose
– Vi har stor fokus på realkreditlån i yderområder og etablering af byhaver. Men i vores 2030-plan har vi prioriteret et stærkt sundhedsvæsen, herunder især psykiatrien, så derfor vil jeg være ærlig og sige, at vi har ikke en masse gaver på vej til boligejerne. Men energirenovering er også en vigtig ting for os.
Venstre, Jakob Ellemann-Jensen
– Vi har lavet et boligudspil, der handler om, at flere skal have mulighed for at eje deres egen bolig i stedet for at leje. Vi ved, at 7 ud af 10 drømmer om at eje, og vi ved, at størstedelen bor i leje- eller andelsbolig. Så vi vil bygge 122.000 flere ejerboliger over de næste 10 år, så flere får råd til at komme ind på boligmarkedet.
Danmarksdemokraterne, Inger Støjberg
– Lige nu har vi fokus på energipriserne og hvor dyrt det er blevet med helt basale ting som at have lys og varme. Det er bare virkelig vigtigt især nu, hvor vi går vinteren i møde – og det er forhåbentligt noget, vi bredt politisk kan stå sammen om.
DF, Morten Messerschmidt
– Håndværkerfradraget skal genindføres. Hvis man vil have isoleret muren eller udskiftet ruderne, skal der være en håndsrækning til det. Når det kommer til private boliger og sommerhuse, skal der være loft over sagsbehandlingstiden på byggetilladelser. Hvis man ikke har fået tilladelse inden for to måneder, skal man automatisk få en byggetilladelse.
Nye Borgerlige, Pernille Vermund
– Vi har et meget højt skattetryk, der betyder, at hvis jeg skal hyre en håndværker, skal jeg betale fem gange så meget, som håndværkeren får ud af det efter moms og skat. Det er ikke særlig økonomisk effektivt og en dårlig forretning for samfundet, hvis lægen og økonomen selv skal bygge sin carport. Den toldmur skal rives ned, så vi vil gerne have skatten ned, så de første 90.000 kr., men tjener om året er skattefri, og der derefter er en flad skat på 37 pct. for resten.
Boligejere i Danmark
• 48,8 pct. af landets beboede ejendomme blev i 2021 beboet af ejeren selv. Dermed er balancen mellem lejere og ejere tippet de seneste 10 år – i 2011 var det tilsvarende tal 51,6 pct. (Danmarks Statistik).
• 2 ud af 3 danskere drømmer om at bo i en ejerbolig, heraf flest i et parcelhus (rapporten “Danskernes økonomiske tryghed”, Danske Bank, 2019).
Idenyt har tilbudt partilederne for alle de opstillingsberettigede partier til Folketingsvalget 2022 at deltage i vores faste interviewserie ‘Mit hus-og haveprojekt’ og i den forbindelse at svare på, hvad deres parti vil gøre for landets boligejere i den næste valgperiode. De partier, der ikke medvirker her, har enten afvist at deltage eller er ikke vendt tilbage på gentagne henvendelser.