Din privatøkonomi – få gode råd fra eksperterne – november 2009

Ren besked om farlige flexlån, boligstøtte til andelsboliger og konvertering til 5 procents lån.


Farlige flexlån
Flere af mine naboer har omlagt deres lån til et flexlån. Er det ikke risikabelt?

Svar: Flexlån eller rentetilpasningslån er utrolig billige i øjeblikket. Det kræver dog, at man har et godt råderum i sin privatøkonomi. Når verdensøkonomien om et par år kommer op i gear, forudser jeg, at inflationen stiger markant. Det kan sende renten op på 10 pct. eller mere. Mit bedste råd er derfor at holde sig til fastforrentede lån. Det er det sikreste over tid.

Boligstøtte

Kan jeg få boligstøtte til min andelsbolig?

Svar:
Ja, hvis du modtager folkepension eller førtidspension. Boligstøtte er en betegnelse for boligydelse og boligsikring. Andelshavere, der modtager folkepension, kan søge om et lån til boligydelsen, hvis de opfylder betingelserne med hensyn til indkomst, boligafgiftens størrelse m.v. Det samme gælder for andelshavere, der modtager førtidspension, hvis den er tilkendt eller er påbegyndt før
1. januar 2003. Kontakt din kommune.

Konvertering nu
Hvornår er det fordelagtigt at konvertere til et 5 procents lån?

Svar: Jo tættere kursen er på 100 desto bedre. En god tommelfingerregel er, at kursen skal være mindst 97. Vær dog opmærksom på, at lån uden afdrag ligger cirka 1-2 kurspoint lavere end lån med afdrag. Tommelfingerreglen gælder på lån over 1 million kroner og skyldes, at der er en del omkostninger til lånedokumenter, tinglysning og ekspeditionsgebyrer.

I brevkassen svarer vi på økonomiske spørgsmål, der vedrører dig som villaejer. Spørgsmål kan sendes til brevkasse@idenyt.dk. Vi kan ikke garantere, at alle får svar.

Læs også: Hvad er inflation?

Mest læste artikler