Din privatøkonomi – få gode råd fra eksperterne

Billigste lån til ombygning, kan det betale sig at lease en vaskemaskine, kan det betale sig at supplere varmen med en brændeovn - få svarene her.


Banken er billigst

Jeg vil låne 75.000 kr. til en mindre ombygning, hvor gør jeg det billigst?

Svar: Til et lån uden sikkerhed kan det ikke betale sig at låne pengene i et realkreditselskab, da der er gebyrer til lånesagen, dokumenter, tinglysningsafgifter med mere. Det billigste vil være et lån i banken.

Har du allerede et boliglån eller en boligkassekredit, kan du ansøge om at få det forhøjet. Har du ikke det, kan det bedst betale sig at få oprettet en boligkassekredit uden sikkerhed, men hvis banken forlanger sikkerhed i huset, er det lige så dyrt som at optage et realkreditlån. Fordelen er dog, at du kun betaler rente af de penge, du trækker, og at den ikke nødvendigvis skal afdrages og derfor kan løbe i mange år. Den store fordel ved en boligkassekredit frem for et lån er, at hvis du har opsparing eller andet likviditetsoverskud, kan du sætte pengene ind på boligkassekreditten og få ”udlåns-rente” af din opsparing.

GRATIS – FÅ STYR PÅ DINE BOLIGPROJEKTER HOS REALKREDIT DANMARK

Uenig med håndværker

Jeg er blevet uenig med en håndværker, der truer med inkasso. Han siger, at han vil sætte mit hus på tvangsauktion. Kan det være rigtigt?

Svar: Ja – det kan det. Hvis du i fogedretten dømmes til at betale, men nægter at gøre det, så kan håndværkeren bede en advokat om at inddrive pengene ved at tage pant i dit hus. Det kan, hvis du fortsat ikke betaler, føre til tvangsauktion. Gå til en advokat og få et udkast til forlig eventuelt med en ”syn og skøn”-vurdering af det udførte arbejde, dets kvalitet og værdi.

3-årige er bedst
Hvornår er en bil billigst?

Svar: En bil er billigst, hvis den kan købes og sælges i netop den periode af dens levetid, hvor værditabet i den mellemliggende periode og de samlede driftsudgifter til forsikring, ejerafgift, brændstof, service og reparationer har været lavest. Analyser viser som hovedregel, at en brugt bil, der købes 2-3 år gammel med 30-50.000 kilometer på tælleren og sælges efter 1-2 år, inden den har kørt 80.000 km, er billigst.

Lån til vaskemaskinen
Er det en fordel at lease fx en vaskemaskine?

Svar: Tja – fordelen er jo, at du skal betale en lav leasing-ydelse på for eksempel 99 kroner om måneden. Men du skal ikke have vaskemaskinen mere end 2 år, før det bedre kan betale sig at købe en billig vaskemaskine på tilbud til cirka 2.500 kroner. Fordelen er også, at du ikke ejer vaskemaskinen, så eventuelle kreditorer kan ikke gøre udlæg i din leasede vaskemaskine. Ulempen er blandt andet, at det er dyrt i ydelse og gebyrer.

Billig varme
Kan det betale sig at supplere varmen med en brændeovn?

Svar: Det afhænger af mange faktorer, så- som hvor den står, hvor kraftig den er, og om der er cirkulation til øvrige rum med mere. Men da brænde ikke er belagt med afgift, er prisen per Kwh cirka det halve af olie og naturgas. Har du fjernvarme, kan det som regel ikke betale sig, da man betaler for at sende ”for varmt vand” tilbage til værket.

Opsparing
Kan man oprette en særlig boligopsparing?

Svar: Der var engang noget, der hed boligopsparing, hvor man fik et skattefrit rentetilskud, hvis man sparede op efter nogle bestemte betingelser. Den ordning er udgået.

I brevkassen svarer vi på økonomiske spørgsmål, der vedrører dig som villaejer. Spørgsmål kan sendes til brevkasse@idenyt.dk. Vi kan ikke garantere, at alle får svar.

Mest læste artikler