Disse boligejere får en lussing: Største rentesmæk i 14 år

Tiden med negative boligrenter er forbi. Mange danske husejere skal håndtere store rentestigninger allerede fra april.

en gade i Lyngby

Mange danske boligejere er allerede presset på økonomien, og nu kan de føje endnu en udfordring til regnestykket. Renten på de udbredte F1-flekslån stiger nemlig kraftigt og har netop nået det højeste niveau i 14 år. Det skriver Finans og Berlingske.

Det er de boligejere, som har optaget et F1-lån i Totalkredit, der kan forvente en markant rentestigning. For dem stiger renten med 3,6 %, hvilket er det foreløbige resultat af den seneste renteauktion i banken. Det er den største stigning i 14 år. 

Rentestigningen har den konsekvens, at ydelsen efter skat stiger med over 1.000 kroner per lånte million for de boligejere, der afdrager på lånet. For de boligejere, der ikke afdrager, vil ydelsen stige med 2.220 kroner per lånte million efter skat.

En æra er forbi

“Det foreløbige resultat viser en rentestigning på 3,6 procentpoint, og det er ikke set før ved en renteauktion, så det er ganske markant. Tiden med negative boligrenter er forbi, og det mærker flere og flere boligejere”, udtaler chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard fra Totalkredit til Berlingske.

“Boligejere med f.eks. F1-lån er dog kreditvurderet til at kunne tage rentestigninger af denne kaliber”, fastslår han dog overfor Finans.

Rentestigningen skyldes de massive renteforhøjelser fra Den Europæiske Centralbank (ECB) og Nationalbanken, som har ført til en stigning i renterne fra -0,6 procent til i dag 2,1 procent. Den nye, højere rente vil først gælde fra april, så den blot slår igennem for 9 måneder af året.

Mest læste artikler