Vi sammenligner på mange parametre denne krise med finanskrisen i 2008. Men den boligøkonomiske situation ser heldigvis bedre ud, end den gjorde under finanskrisen for 12 år tilbage.
Men det betyder ikke, at den årlige prisstigning på 2,5-3 procent på parcelhuse vil fortsætte ufortrødent. Stigningerne vil i den næste periode være sat på pause.
I krisetider, hvor samfundet både økonomisk og kulturelt oplever usikkerhed, er der selvsagt færre danskere, der går ud og investerer i en ny bolig. Og denne pause kommer til at betyde, at der ikke er prisstigninger i den kommende periode – priserne vil dog heller ikke falde mener Curt Liliegreen, som er projektdirektør for Boligøkonomisk Videncenter.
Boligmarkedet er ikke det hårdest ramte område sammenlignet med finanskrisen i 2008, fordi krisen dengang udsprang af boligmarkedet.
– Parcelhusejere er i en langt bedre situation under denne krise end i 2008. Dengang kom krisen fra boligmarkedet, hvor priserne var pumpet op. Folk gik på tvangsauktion og blev teknisk insolvente. Det vil sige, at deres lån var større end det, huset var værd. Det sker ikke under denne krise. Folk har nemlig ikke optaget lån i boliger, men blot lagt lån om, siger han til ekstrabladet.
De prisstigning, du som parcelhusejer har kunnet glæde dig over i de seneste år, har givet friværdi, som du sandsynligvis ikke har taget lån i. At priserne så ikke stiger er selvfølgelig ærgerligt, men det må man tage med sig, især i krisetider. Og desuden vender markedet igen, når krisen er slut.
Dog mener Curt Liliegren, at det kan have negative konsekvenser, hvis du overvejer at sælge din bolig i øjeblikket. Når boligmarkedet er ovenpå igen, er der større sandsynlighed for, at du får mere ud af boligsalget.