Forældrekøb – disse ting skal du overveje

Overvejer du et forældrekøb? Hvis du har lidt luft i budgettet, er forældrekøb en perfekt måde at få dine børn ind på boligmarkedet. Men sørg for at kende skattereglerne og de tre finansieringformer - der er penge at spare.

en lille lejlighed

Forældrekøb er kommet for at blive 

Forældrekøb er en kærlighedsgerning. For studieklare, store børn er det den ultimative gave. Dine børn slipper for midlertidige teltlejre, mugne kollegier og vrisne private udlejere – og du får ro i sindet.

I de store studiebyer som København, Århus, Odense og Ålborg har finansieringsformen etableret sig som en populær måde at købe bolig på. Der foretages stort set det samme antal forældrekøb nu, hvor boligpriserne er høje, som da priserne under finanskrisen var i bund. Så forældrekøb er kommet for at blive, kan man roligt konstatere. 

Hvilke boligtyper egner sig til forældrekøb?

Alle – sålænge der er et tag på boligen og et prisskilt i vinduet.

Købsformen egner sig dog navnlig til de mange små ejerligheder og andelslejligheder i studiebyerne. Det er til de store byer, at trafikken går, og børnene søger. Det kan aflæses på statistikkerne over forældrekøb. 

I 2014 var hver sjette lejlighed, der blev solgt i København, faktisk et forældrekøb (ifølge ejendomsmægler kæden Home). Århus og Ålborg har også oplevet et stabilt og meget aktivt marked for forældrekøb. I Odense steg antallet af forældrekøb oven i købet til det dobbelte i 2014. 

Fordele ved forældrekøb

Den store fordel ved forældrekøbet er først og fremmest, at dine børn bliver lempet ind på boligmarkedet på en blid måde. Derudover er der andre kontakte fordele ved forældrekøb:

 • Hvis huspriserne er steget, mens du har ejet forældrekøbs-boligen, kan du videresælge den med gevinst.
 • Dine børn kan købe boligen af dig til 85 % af ejendomsvurderingen.
 • Børnene kan stadig modtage boligsikring, selvom de bor i en forældrekøbt bolig.
 • Det er tilladt for dine børn at udeleje ledige værelser i der hus, andelslejlighed eller ejerleglighed
 • Hjemmeboende børn er også en udgift. Du betaler for mad, varme, underholdning mm. I egen ejerlejlighed, hus eller andelslejlighed vælger de fleste at lade børnene selv stå for de løbende leveudgifter – så er du de udgifter kvit.

Ulemper ved forældrekøb

Som investering er forældrekøb ikke det mest oplagte. Boligpriserne går op og ned, og det er ikke til at forudsige, om priserne er gunstige, når forældrekøbet skal videresælges, og det er typisk, når børnene er færdige med studiet og skal stå på helt egne ben.

Der er også et par andre ting, du skal sørge for at have styr på inden forældrekøbet af boligen:

 • Du skal betale skat af gevinsten ved salget af boligen, fordi du ikke selv har boet i boligen.
 • Boligpriserne er ofte skruet i vejret i de større danske byer, hvor forældrekøbsordningen mest bliver brugt. Derfor skal du have ret meget luft i budgettet eller stor friværdi, hvis du vil foretage et forældrekøb. 
 • Det er ofte en økonomisk fordel at anvende en finansieringsmodel, der kræver en snirklet regnskabsførelse. Dette kræver, enten at du selv har sans for regnskab, eller at du hyrer en revisor til at administrere boligen og forældrekøbet. 

Eje, leje, andel. Find den bolig, der passer dig

Beskatning af forældrekøbet

Her skal du være vågen. Der er tre måder at finansiere forældrekøbet. Den ene ordning er ikke nødvendigvis bedre end de andre, men det er vigtigt at være bekendt med de forskellige muligheder. Du skal træffe afgørelsen, om hvilken beskatningsform, du vælger, når du udfylder din årsopgørelse.

Dette er de tre beskatningsformer ved forældrekøb:

1. Almindelig beskatning

Beskatning efter de almindelige skatteregeler er standard, hvis du ikke angiver andre ønsker. Du kan trække renter fra, og et eventuelt overskud bliver beskattes på samme måde som din løn. Dette er den nemme løsning. Her vil du dog ofte ofte misse nogle oplagte muligheder for besparelser.

2. Virksomhedsordningen

Reglerne for virksomhedsordningen er komplicerede. Sørg for at sætte dig grundigt ind i dem, enten på skat.dk’s hjemmeside eller ved at hyre en revisor med indsigt i forældrekøb.

 • Grundlæggende bliver dit forældrekøb i virksomhedsordningen sat op som en virksomhed.  
 • Du skal holde din privatøkonomi adskilt fra udgifter og indtægter ved udlejningen.
 • Regnskabskravene ved forældrekøb er markant skrappere og kræver separat regnskab for henholdsvis privatøkonomi og virksomhedsøkonomi.
 • Du skal beregne et særligt kapitalafkast, som du skal betale særskilt skat af. Denne skat er lavere end den, der gælder for din privatøkonomi.  

3. Kapitalafkastordning

Forskellene på kapitalafkastordningen og virksomhedsordningen er mest af teknisk art. I forskudsopgørlsen under selvstændigt erhvervsdrivende vælger du kapitalafkastordningen, oplyser det beregnede kapitalafkast, overskud før renten samt renteudgifterne.

Omvendt forældrekøb

Forældrekøb er ikke altid en dækkende betegnelse. Børn kan også købe bolig til deres forældre, en grandkusine eller en hjemvendt soldaterkammerat fra Ny Caledonien. Alle kan i princippet købe boliger som forældrekøb. Så hedder det typisk “omvendt forældrekøb”. Der gælder de samme regler som for forældrekøb fra forældre til børn.

Det kan du få for håndværkerfradraget i 2015 

Fremtidssikring af familien

Hvor end dit forældrekøb ligger på skalaen mellem investering og kærlighedssgerning, så er det vigtigt at fremtidssikre dit forældrekøb mod gnidninger mellem dig og dine børn. 

 • Boligkøbet kan skabe konflikter mellem dig og dit barn. Forældrekøbet kan derfor godt komme på tværs i den naturlige frigørelsesproces, som dit voksne barn gennemløber i slutningen og teeange-årene og begyndelsen af tyverne.
 • Det kan være risikabelt at give dine børn rabat på huslejen. Det er der en del forældre, der godt kan blive fristet til. Men en forældrekøbt andelslejlighed eller ejerlejlighed har en fast beregnet markedsleje. Det er den, du skal betale skat af. Rabatten til dine børn kommer du derfor også til at betale skat af – så det vil være en dobbelt udgift.  
 • Skriv en lejekontrakt, der ikke overlader noget til tilfældighederne. Det kan virke grænseoverskridende på nogle, at der kommer jura mellem dem og deres børn. Men tænk på, at det er i alles interesse – så der ikke opstår nogle tvister mellem jer. 

Ellers er der bare om at sætte kurser mod studiebyerne. Der er stadig ledige huse, andelslejligheder og ejerlejligheder, der tigger efter at blive forældrekøbt. 

Mest læste artikler