Hvad er inflation?
Ordet ‘inflation’ dækker kort sagt over stigende priser, og som udgangspunkt er det ikke noget, du behøver at være bange for.
Prisen på diverse varer stiger og falder hele tiden, men så længe priserne i gennemsnit holder sig til at stige med mellem 1 og 4 procent om året, behøver du ikke blæse alarm.
Det er først, når inflationen kommer ud af kontrol, og priserne enten stiger drastisk eller falder brat, at der er grund til nervøsitet. Det risikerer nemlig at udhule almindelige danskeres lønninger, så de får svært ved at betale regningerne.
At Filur-isen i de gode gamle dage i 1990’erne kostede bare 5 kroner, men i dag koster en del mere, er altså ikke noget, du behøver brokke dig specielt meget over.
Hvorfor har vi inflation?
Der er flere årsager til inflation. Efterspørgsel og udbud er en af årsagerne. Hvis mange forbrugere eksempelvis efterspørger den nyeste Playstation, vil det drive prisen i vejret.
Og det samme vil det gøre, hvis udbuddet af spilkonsoller er meget lav – eksempelvis på grund af mangel på mikrochips.
Det var netop et mismatch mellem udbud og efterspørgsel, der i 2021 fik inflations-spøgelset til at vise sig i Europa igen. Corona-pandemien resulterede i lukkede kinesiske havne, og dermed stod resten af verden i en situation, hvor den manglede alt fra råvarer til mikrochips.
Senest har krigen i Ukraine resulteret i et underskud af flere råvarer, eftersom Rusland er underlagt sanktioner. Dermed er efterspørgslen efter mange råvarer større end udbuddet. Resultatet af krigen og corona-pandemiens efterveer har været gennemsnitlige prisstigninger på helt op til 10 procent om måneden – altså inflation.
Inflation i Danmark
Sidst Danmark oplevede en længerevarende periode med inflation var fra 1960’erne og godt 25 år frem. I begyndelsen af 1980’erne var den årlige inflation således over 10 procent, hvorefter prisstigningerne faldt til et mere tåleligt niveau (disinflation).
Fra 1990 og frem til 2020 har vi været vant til en inflation, der lå på bare 2 procent om året og ofte mindre.
Hyperinflation i Tyskland
Historisk kender vi bedst til inflation fra Tyskland i mellemkrigstiden. Det var også historien om, hvor galt det kan gå, hvis inflationen kommer helt ud af kontrol. Her oplevede tyskerne gigantiske prisstigninger på hele 3.000.000 procent – om måneden. Pludselig skulle tyskerne bruge en trillebør som pengepung, eftersom en enkelt kop kaffe kostede en hel månedsløn.
Kilder: Den Store Danske, Illustreret Videnskab Historie