Større håndværkerfradrag? Så mange vil sætte gang i byggeprojekter

Danskerne er klar til at bruge håndværkerfradrag til større investeringer i huset, hvis håndværkerfradraget bliver gjort mere attraktivt - for eksempel ved at gøre det muligt at bruge tre års fradrag på én gang, så man også kan sætte store renoveringsprojekter i gang, viser ny undersøgelse.

Danskerne er klar til at investere i ny hulmursisolering, nyt køkken eller nye vinduer, hvis håndværkerfradraget blev gjort mere attraktivt.

Det viser en spørgeundersøgelse, som analysebureauet Opeepl Denmark har foretaget for Dansk Byggeri. Her svarer en tredjedel af danskerne, at de vil sætte gang i et byggeprojekt, hvis netop håndværkerfradraget blev gjort mere attraktivt.

– Håndværkerfradraget har mange fordele. Det gør sort arbejde hvidt og fremmer den grønne omstilling. Men samtidig er det et nyttigt redskab til at skrue op og ned for aktiviteten i samfundet, og det vil derfor være oplagt for politikerne at bruge netop håndværkerfradraget til at få gang i hjulene oven på coronakrisen, som tilfældet også var i årene efter finanskrisen, siger cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg i en pressemeddelelse.

Det kunne ifølge Dansk Byggeri for eksempel være ved at fordoble fradraget til 25.000 kr. per person og gøre det muligt at bruge tre års fradrag på én gang, så det også bliver mere attraktivt at sætte for eksempel store energirenoveringsprojekter i gang.

– I dag er det kun grønne projekter, der er omfattet af håndværkerfradraget, men i øjeblikket hvor økonomien er gået i stå, er det oplagt som et ekstraordinært 2020-tiltag at åbne for at lade fradraget gælde for alle typer af håndværksopgaver. Dvs. også indvendig maling samt køkken- og badeværelsesrenovering. Det vil være en god kickstart, siger cheføkonomen.

Læs også: Energirenovering – her er alle de tilskud, du bør kende

Læs også: Hulmursisolering – vælg den rigtige isolering til hulmuren

Fradraget er populært i hele landet

Hele 43 procent af de danskere, som bor i parcel- eller rækkehus har byggeprojekter klar, mens det gælder for 21 procent i etagebolig og 31 procent i andre boligtyper som fx sommerhus.

– Vi ved erfaringsmæssigt, at håndværkerfradraget er bredt forankret i hele landet – og allermest populært vest for Storebælt – og at det er alle indkomstgrupper, der benytter fradraget, siger Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Et konservativt skøn over beskæftigelseseffekten af at gøre håndværkerfradraget mere attraktivt, vil ifølge Dansk Byggeri være 2.100 arbejdspladser i byggeriet og 1.300 i andre brancher.

Mest læste artikler