Det kan blive billigere at varme sommerhuset op

Der er ofte godt gang i varmeapparaterne i de danske sommerhuse. Men nu kan ejere af elopvarmede sommerhuse få reduceret dele af deres elafgift. Se, hvor og hvornår du skal tilmelde dig for at få gavn af den reducerede elafgift her - og få 3 gode råd til at spare på elregningen. 

Når sommerhussæsonen står for døren er varmegraderne sjældent høje nok til at klare opvarmningen, inden sommerhusene for alvor tages i brug. Derfor bliver der oftest skruet op for varmen, når familien skal i sommerhus – og det kan ses på elregningen. 

Heldigvis bliver det nu lidt billigere, hvis den primære varmekilde i sommerhuset er eldrevet – som for eksempel via elpaneler eller en varmepumpe. Per 1. februar 2019 har Folketinget nemlig vedtaget, at sommerhuse der opvarmes med el, kan få reduceret deres elafgift. Det skriver energiselskabet SEAS-NVE i en pressemeddelse. 

Stor årlig besparelse

Reduktionen gælder for den del af det årlige forbrug, der ligger over 4.000 kWh. Og det er en forskel, der kan mærkes. Op til de 4.000 kWh er elafgiften 110,50 øre per kWh, hvorefter den falder til 32,38 øre per kWh. Så hvis du for eksempel bruger 6.000 kWh om året, opnår du en besparelse på hele 1.564,40 kroner.

Husk tilmelding

Vil du have gavn af de nye regler, skal du tilmelde dig som elvarmekunde hos sin elleverandør. Hvis du tilmelder dig før den 31. maj, kan du få reduceret din betaling med tilbagevirkende kraft fra den 1. februar. Så behøver du ikke gøre mere.

Tilmelder du dig først efter den 31. maj, skal du indlevere ekstra dokumentation.

3 Gode råd til at spare på elregningen

Ud over den reducerede elafgift, er der også andre steder, du kan spare på omkostningerne til energien i dit sommerhus.

Nedenfor får du tre eksempler på, hvor der kan være gevinster at hente.

1. Vandopvarmning

I størstedelen af de danske sommerhuse er der ikke et vandbaseret centralvarmesystem, hvilket betyder, at opvarmning af vand sker i en eller flere elvandvarmere. Er en af disse af ældre dato, kan det derfor være en god idé at udskifte den til nyere elvandvarmere eller solfangere, hvis du vil reducere dit energiforbrug og samtidig opnå en besparelse på din elregning.

2. Skift til anden varmekilde

Bor du i dit sommerhus året rundt, og benytter du elvarme som primær varmekilde, kan det være en god idé at overveje en anden opvarmningsform. Et oplagt alternativ til elopvarmning er for eksempel at skifte til en varmepumpe – den kan stå for det meste af opvarmningen i sommerhuset og samtidig næsten halvere dit elforbrug.

3. Efterisolering

Mange sommerhuse er generelt dårligt isoleret, hvorfor de ofte har meget lidt eller slet ingen isolering i ydervæggene og på loftet. Derfor kan det være en god idé at efterisolere, hvis du vil have et sundt indeklima og opnå besparelser ift. rumopvarmning. Rådfør dig eventuelt med en bygningssagkyndig, hvis du ønsker at vide, hvilken efterisoleringsløsning, der er bedst egnet til dit sommerhus.

Mest læste artikler