Nu kan du betale din grundskyld – og det kan være en rigtig god ide!

Du kan betale din grundskyld fra 1. maj 2021, og det kan sagtens være en god idé at gøre. Men for nogle vil det bedre kunne svare sig at vente. Her kan du læse, hvad der er bedst for DIG.

Siden 2017 har staten indefrosset stigningen i grundskyld. Det vil sige, at din grundskyld ikke er steget i de sidste fire år.

Stigningen er indefrosset frem til 2024, og det vil altså sige, at kommunen har lånt dig som boligejer pengene indtil da.

I 2024 kan du så vælge enten at betale det skyldige beløb – eller at fortsætte med at udskyde grundskylden..

Men sandheden er, at du kan betale de penge, som du allerede skylder, lige fra 1. maj 2021.

Det væsentligste argument for at betale det skyldige beløb allerede nu er, at der kommer renter på beløbet fra 2024.

De renter kommer altså oven i det beløb, du skylder.

Hvis du vil undgå at betale renter, kan det altså svare sig at betale det beløb, du skylder – måske i rater.

Desuden er der det at sige til det, at din gæld på lånet vokser år for år. Det betyder noget for din formue og for friværdien i din bolig.

Du skal under alle omstændigheder betale pengene den dag, du sælger boligen. Så hvis du har luft i budgettet nu, vil det være smart at betale den indefrosne grundskyld. Det gælder især, hvis du i forvejen ikke bryder dig om at skylde i skat.

Har du derimod ikke så meget luft i budgettet netop nu, kan det være en god idé at vente med at betale grundskylds-stigningerne. For det kan sagtens være en ordentlig mundfuld.

Som udgangspunkt skal man regne med, at beløbet i 2024 vil være 30-doblet i forhold til 2017. Så hvis stigningen i 2017 var på 300 kroner, skal man altså regne med at skulle betale omkring 10.000 kroner i 2024 – og endnu mere, hvis man venter yderligere.

Det kan også svare sig at vente, hvis du har dyrere gæld andetsteds. Her vil det være bedre at betale af på den gæld først. Der kommer som nævnt først renter på grundskylden fra 2024, og den rente er lav.

Endelig er der den mulighed, at du kan investere de penge, du netop nu skylder i grundskyld – i stedet for at betale dem tilbage.

Tror du på, at du kan forrente de investerede penge? Ja, så er det en god forretning at vente i hvert fald til 2024 med at betale stigningen i grundskyld tilbage. Overskuddet går jo til dig!

Politikerne vedtog at indefryse stigningerne i grundskyld i 2017 som en del af den såkaldte boligskattereform. I første omgang gjaldt indefrysningen kun til 2020, men siden da har politikerne forlænget ordningen. Nu udløber den først med udgangen af 2023.

Du kan se, hvor mange penge du skylder i grundskyldsstigning i din e-boks. Her får du hvert år tilsendt en mail med titlen:Indefrysning af grundskyld – årsopgørelse.

Nederst i dokumentet står der “Indefrysning på sag”, og her kan du se, hvor mange penge det i alt drejer sig om.

Er du stadig i tvivl om, hvad du skal gøre med de penge, du skylder, vil det være en god idé at tale med din bankrådigiver.

Mest læste artikler