Prisen på DISSE hverdagsvarer er stukket helt af!

Prisstigningerne koster den gennemsnitlige dansker flere tusinde kroner om året.

tusindkrone sedler

Hvis du har en fornemmelse af, at du har fået færre penge mellem hænderne, er der ikke noget at sige til det. For ifølge dr.dk er priserne steget markant det seneste år.

Historien kommer på baggrund af det såkaldte forbrugerprisindeks, som Danmarks Statistik hvert år udgiver. Indekset fortæller, hvordan prisen på hverdagsvarer har udviklet sig, og den 10. januar kom den seneste opgørelse, som viser, at priserne i gennemsnit er steget med 3,1 procent i 2021. 

Vilde priser med kurs mod himlen

Procentsatsen kan virke uskyldig, men dykker man ned i tallene dækker den over helt ekstreme prisstigninger på varer, som danskerne nærmest ikke kan undgå at skulle benytte sig af hver dag. Prisen på mælk er således eksploderet. Det samme er prisen på brændstof. Og så har du nok heller ikke kunnet undgå at bemærke, at gas- og el-priserne er stukket af. 

De ekstreme prisstigninger på hverdagsvarer kan du se i tabellen herunder: 

(Artiklen fortsætter efter tabellen)

Prisstigningerne er massive

En gennemsnitlig børnefamilie med to voksne og to børn kan i det kommende år se frem til at skulle betale 14.100 kroner mere om året på grund af prisstigningerne, og det vil kunne mærkes de fleste steder på husholdningsbudgettet.

– Priserne stiger ikke så meget, at det vil ruinere en almindelig dansk familie. Alligevel er det nok på tide for de fleste at gennemtænke deres økonomi i lyset af de stigende priser: Stiger min løn i samme tempo? Kan jeg finde varerne billigere et andet sted? Hvad gør jeg med min opsparing, når inflationen gnaver sig ind på den, siger Casper Schrøder, DR Nyheders økonomikorrespondent.

Læs også: Hvad er inflation?

Mest læste artikler