Risikable boliglån vinder frem

Lige nu kan lånene virke som en god forretning, men boligejerne risikerer at brænde fingrene på sigt.

penge foran et hus

Siden årsskiftet har boligrenterne været på himmelflugt, og det får mange danskere til at flygte fra dyre fastforrentede realkreditlån med afdrag på 3 procent. Det skriver Berlingske

I stedet vælger mange variable lånetyper som F1-lån og F5-lån, hvor renten i øjeblikket ligger på henholdsvis 0,4 procent og 1,8 procent. 

– Danskerne kan altså godt lide et godt tilbud, og det gælder også, når de vælger realkreditlån, forklarer Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom hos Nordea Kredit til Berlingske.

Risiko for tab

Umiddelbart kan det da også godt lyde som en god forretning for den almindelige boligejer. For i kroner og ører kan de spare henholdsvis 640 og 330 kroner pr. million om måneden i forhold til det fastforrentede lån.

Gevinsten kommer imidlertid med en betydelig risiko. For flere økonomer forudser, at Den Europæiske Centralbank til sommer vil hæve renten, og at det kommer til at få flere konsekvenser.

Professor i finansiering ved CBS Jesper Rangvid advarer eksempelvis om, at stigende renter kan få boligpriserne til at sætte sig og måske endda falde.

Derudover er de variable boliglån i særlig grad påvirket af den rentesats, som Den Europæiske Centralbank sætter. En europæisk rentestigning vil derfor ramme de variable boliglån særlig hårdt, hvilket lavpraktisk betyder, at man som boligejer får færre penge mellem hænderne med et variabelt boliglån.

Mest læste artikler