Vinduer og døre, der holder på varmen, lofter, gulve og vandrør, der er isoleret, og et jordvarmeanlæg frem for et gammelt oliefyr. Bor du i et ældre hus er disse ting højst sandsynligt på toppen af din ønskeliste i de kolde vintermåneder. Ejer du et nybygget hus, kan du til gengæld skrue op for varmen med god samvittighed.
Nye huse bygget efter BR18, Bygningsreglementets seneste regler, er nemlig generelt bedre isoleret og mere tætte – og det ses tydeligt på energiregningen.
Stor forskel i energiforbrug
Faktisk bruger du helt op til 90 procent mere energi, hvis du bor i et 140 m2 stort hus bygget mellem 1961 og 1979, som ikke er renoveret, end hvis du rev huset ned og byggede et nyt på grunden. Det viser tal fra Dansk Byggeris Energianalyse.
– Nybyggede huse er generelt mere tætte, og så er varmeforsyningen mere effektivt. Et gammelt oliefyr fra 1960’erne holdt op imod et moderne jordvarmeanlæg, der nærmest ikke bruger noget energi, gør jo en kæmpe forskel på varmeregningen. Når man bygger nyt i dag, så bygger man samtidig grønt, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Nura Deveci i en pressemeddelelse.
Så meget kan du spare
Hvis du bor i et hus bygget fra 1980 og frem til 1998, bruger du cirka 50 procent mere energi end i et nybygget hus. Hvis vi ser det over en periode på 30 eller 40 år, som er den tidsperiode en familie typisk bor i deres parcelhus, er der derfor ganske mange penge at spare på energiregningen ved at energioptimere boligen – foruden glæderne ved et bedre indeklima, mindre træk og mange andre fordele, som følger med et nyt eller bedre isoleret hus.
Størstedelen af boliger er bygget før 1980
Fokus på at spare på energien i bygningsreglementet gjorde sig først for alvor gældende for bygninger fra 1980 og frem. Men 65 procent af vores bygninger i Danmark er bygget før 1980, og derfor er der mulighed for at spare masser af energi i vores huse ved enten at bygge nyt eller energirenovere.
– Hvis man vælger at energirenovere, kan man ud over besparelserne på energiregningen hente forskellige tilskud hos energiselskaberne og få fradrag til lønudgifter med håndværkerfradraget, siger Nura Deveci.
Er du træt af den høje energiregning, er der også tusinder af kroner at spare, hvis du følger disse 12 enkle sparetips til at mindske strømforbruget i din bolig.
Læs også: Spar på energien | Følg disse sparetips og undgå stigende strømpriser