Boligpriser og låneudgifter er ude af trit med indkomsterne for mange lønmodtagere i hovedstadsområdet og Aarhus. Omvendt kan danskerne spare mange penge, hvis de flytter til provinsen. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Interaktivt kort – se boligbyrden for ni faggrupper i din kommune
Boligbyrden er et mål for, hvor meget af den disponible indkomst (indkomst efter skat) man som familie skal bruge på udgifter til lån og skatter. Beregningen er foretaget på baggrund af de faktiske indkomstforhold for almindelige lønmodtagerfamilier med voksne i alderen 30-39 år.
Analysen viser, at hvis et førstegangskøber-par med børn, hvor den ene voksne er social- og sundhedsmedarbejder, vil købe et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter i området omkring København, er de nærmeste kommuner med en boligbyrde på under 35 procent Køge, Lejre, Frederikssund, Halsnæs og Gribskov.
Det samme gælder for pædagoger, tømrere og elektrikere.
En social- og sundhedsmedarbejder skal bruge de første 80 procent af sin disponible indkomst på låne- og skatteudgifter ved køb af et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter i Københavns Kommune.
Læs også: Sådan får du tilskud fra Energirenoveringspuljen