Sidste chance! Fra denne dag er det for sent at få skatterabat

For at få del i skatterabatten skal du være klar, inden de nye regler træder i kraft.

nye ejendomsvurderinger skatterabat

Den 1. januar 2024 er en vigtig dato at bide mærke i, hvis du er på boligjagt eller er i gang med at bygge drømmeboligen.

Den 1. januar 2024 træder de nye ejendomsskatteregler nemlig i kraft.

For at skabe tryghed om boligejernes økonomi ved overgangen til de nye regler har Folketinget besluttet at indføre lavere satser for ejendomsværdiskat og grundskyld. Det medfører, at langt de fleste boligejere slipper billigere i boligskat.

Men der er områder i landet, hvor boligpriserne – og dermed de nye ejendomsvurderinger – er steget så meget, at de lavere skattesatser ikke er nok til at forhindre en stigning af boligskatten. Boligejere i disse områder vil få en skatterabat, der sikrer, at de ikke kommer til at betale mere i boligskat i 2024 med de nye boligskatteregler, end de skulle have betalt med de nuværende regler.

Betydning for boligskat

For nye boligkøbere kan det altså få betydning for boligskatten, hvornår man overtager den nye bolig.

Hvis man står foran køb af ny bolig, skal man have overtaget den nye bolig senest den 31. december 2023, for at få skatterabatten, oplyser underdirektør Claus F. Houmann, Vurderingsstyrelsen.

“Skatterabatten er en ordning, der skal skabe økonomisk tryghed for boligejere ved overgangen til nye boligskatteregler. For at få del i skatterabatten skal man derfor eje boligen, inden de nye boligskatteregler træder i kraft. Boligkøbere skal være opmærksomme på, at det er overtagelsesdatoen, der vil være afgørende for om man kan få skatterabat – uanset hvornår en købsaftale er underskrevet”, siger Claus F. Houmann.

“Boligejerne beholder skatterabatten så længe, de bliver boende i den samme bolig. Det betyder, at hver gang der kommer en ny vurdering, som der beregnes boligskat efter – vil rabatten blive trukket fra boligskatten. Rabatten bortfalder, når boligen sælges”, forklarer Claus F. Houmann.

Nye ejere kan ikke overtage rabatten. Skatterabatten gælder ikke for nye boligkøbere i 2024 og frem, da de – i modsætning til nuværende boligejere – kan planlægge deres boligøkonomi efter de nye skatteregler.

Skatterabatten er aktuel i områder, hvor priserne er steget ekstraordinært meget. Det gælder især for ejerlejligheder og de dyreste huse i og omkring de store byer. Det er typisk disse ejerboliger, der vil få en skatterabat.

Skatteregler for nybyggeri

Datoen 1. januar 2024 er også vigtig, hvis man er i gang med at bygge eller ombygge sin ejerbolig.

For ejere af ny- og ombyggede ejerboliger skal byggeriet være færdigmeldt til kommunen senest den 1. januar 2024, for at ejeren kan få skatterabat for ejendomsværdiskatten.

Det er færdigmeldingen til kommunen, der skal være på plads.

Ejeren vil dog kunne opnå skatterabat for grundskylden, hvis grunden er overtaget inden 1. januar 2024, selvom byggeriet stadig pågår.

Læs også: Nye ejendomsvurderinger: 6 tips til at undgå et skattesmæk

Kilde: Vurderingsstyrelsen

Mest læste artikler