Statens vismænd: Så meget falder boligpriserne

En ny rapport fra statens vismænd kaster mørke skygger over boligmarkedet.

Penge og rød pil

Det trækker op til storm over det danske boligmarked, spår en ny rapport fra Det Økonomiske Råd.

Statens vismænd, som leverer uafhængig rådgivning til landets beslutningstagere, forudser således, at boligpriserne vil brage ned i det kommende år. Årsagen er blandt andet rentestigninger og energipriser på himmelflugt.

– Samlet skønnes de nominelle boligpriser at falde knap 10 procent (…) frem til slutningen af 2023, skriver vismændene i rapporten.

Vismændene mener derudover, at også boligskattereformen, der forventes at træde i kraft i 2024, vil få priserne til at falde yderligere. Frem til 2024 mener vismændene derfor, at boligpriserne vil falde med i alt 20 procent.

Økonomisk vinter forude

– Winter is coming, udtaler Bo Sandberg, boligøkonom hos Dansk Industri, til Dagens Byggeri.

– Hvis man skal tro de økonomiske vismænd, er det ikke kun kalendermæssigt, men også økonomisk, at vinteren står for døren. Det gælder ikke mindst boligmarkedet, som med faldende priser og færre handler nu også sender boliginvesteringerne kraftigt nedad, uddyber Bo Sandberg.

Vismandsrapporten byder imidlertid ikke kun på lutter dårlige nyheder. Krisen forventes således afsluttet om cirka to år, og mellem 2025 og 2030 menes det, at priserne igen vil stige. Derfor opfordrer Lise Bergmann, der er boligøkonom ved Nordea Kredit, folk til at slå koldt vand i blodet.

– I perioden 2025-2030 forventer vismændene nemlig så flotte prisstigninger på huse, at de mere end opvejer de fald, vi har udsigt til i de kommende år. Boligejere, der ikke har planer om at sælge, skal derfor blot væbne sig med lidt tålmodighed, da der kun er tale om et midlertidigt fald i friværdien. Samlet set kan boligejerne forvente en flot fremgang i deres friværdi, hvis gevinsten gøres op i 2030, siger hun til Euroinvestor.

Læs også: Hvad er inflation?

Mest læste artikler