Største prishop siden 80’erne: Så meget dyrere er det nu at være dansker

Omregnet til kroner og ører resulterer prishoppet i en kæmpe ekstraregning til danskerne.

Dyre fødevarer

Danmarks Statistik kommer nu med endnu en nedslående besked til os danskere. Priserne i april 2022 er nemlig steget med 6,7 procent i forhold til samme måned året før, og det er den “største stigning i forbrugerpriserne i næsten 40 år”.

Enslydende meldinger er der kommet fra den kant i nu tre måneder i streg. I marts kunne danskerne på grund af prishoppet således forvente at bruge 19.200 kroner mere i år. Måneden efter var det 24.000 kroner. Og nu melder økonomerne altså om en ny vild rekord.

Kæmpe ekstraregning til danskerne

– Av, det gør vanvittigt ondt på danskernes pengepung det her. Vi taler om de kraftigste prisstigninger siden 1984, skriver cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank i en analyse.

– Gør vi det op i kroner skal en børnefamilie i dag bruge omkring 30.000 kr. mere for at opretholde det samme årlige forbrug som for et år siden, uddyber han.

Også Danske Banks chefanalytiker og privatøkonom Louise Aggerstrøm er chokeret over prisernes udvikling:

– Det er ret voldsomt. Vi har ikke set noget tilsvarende i min levetid, siger Louise Aggerstrøm til TV 2.

Grådige leverandører pumper priserne i vejret

Ifølge Danmarks Statistik er det især fødevarer, el, brændstof og gas, der driver prisstigningerne. Alene denne gruppe varer har oplevet prisstigninger på 10,3 procent det seneste år.

Derudover er der dog også nogle producenter, der udnytter krisen til at pumpe priserne i vejret. Det skriver Politiken, som har lavet en rundspørge blandt dagligvaregiganterne. 

Tendensen bakkes op af fødevareøkonomen Henning Otte Hansen fra Københavns Universitet, som fortæller, at samme fænomen opstod under fødevarekriserne i 2007-2008 og igen i 2010-2011. Her steg blandt andet brødpriserne mere, end råvareprisstigningerne kunne retfærdiggøre:

– Det er blandt fødevareøkonomer et velkendt fænomen, at man ’overreagerer’ i perioder med fødevarekrise: Man ser en god anledning til at øge priserne lidt ekstra, fordi der er en fælles forståelse for, at der er et pris- og omkostningspres. Det er svært eller umuligt for os udenforstående at bevise enkeltsager, men på brancheniveau ses det, at der efterfølgende ikke er samme prisfald som prisstigning, når omkostningerne og råvarepriserne igen er faldet, siger Henning Otte Hansen til Politiken.

Mest læste artikler