Undgå at underforsikre dit indbo

Værdien i dit klædeskab i form af tøj, tasker, sko og smykker er måske langt større, end du forestiller dig. Det kan have betydning for, hvordan du er dækket forsikringsmæssigt. Se tips og gode råd at anslå den rette forsikringssum og erstatningsbeløbet. 

Opdatér forsikringssummen på dit indbo

Måske er det et stykke tid siden, at du fik vurderet dit indbo. Dengang da forsikringen blev tegnet, var den anslåede forsikringssum måske på 300.000. I årenes løb er værdierne i hjemmet måske nået op på 600.000. Konsekvensen er, at du kun får 300.000 for dit indbo igen, hvis huset brænder.

  
Det er derfor en god idé løbende at justere din indboforsikring, da din livssituation kan ændre sig flere gange i løbet af livet.

Ved tyveri kan din erstatning sænkes forholdsmæssigt

Erstatningen kan siges at følge den grad af risiko, du har taget. Så hvis dit forsikringsselskab vurderer, at du har underforsikret din bolig, kan selskabet sænke din erstatning forholdsmæssigt. Er du underforsikret som i ovenstående eksempel og får stjålet for 50.000 kr., kan du derfor risikere kun at få 25.000 kr. i erstatning.

Få dine smykker vurderet

Især smykker og bijouteri bliver ifølge forsikringsselskaberne undervurderet, og mange kvinder bliver overraskede over det høje beløb, smykkerne samlet set løber op i. En god idé er derfor at tage smykkerne med ned til en guldsmed og få dem vurderet.

Loft på erstatningsbeløb for smykker

Ofte vil der være et loft på, hvor mange procent dine smykker kan udgøre af den såkaldte erstatningsbegrænsning. Loftet ligger typisk på omkring 15 procent. Er du forsikret med en forsikringssum på 300.000 kan du i så fald højst få udbetalt 45.000 kr. for dine stjålne smykker, uanset hvor høj værdien reelt er.

Få det hele med, når du anslår husets værdier

Forsikring og underforsikring af tøj i klædeskab  
Husk, at dit tøj også kan have en værdi, som det kan være fornuftige at indregne i din forsikring  

Det kan være svært at danne sig et overblik over sine værdier. Men gør gerne forsøget med jævne mellemrum, så du kan blive opdateret på værdien af dit indbo. Tag eventuelt en blok papir og gå igennem hvert rum, mens du skriver ned, hvad du har af inventar. De fleste er faktiski stand til at sætte en cirka sum på deres møbler, billeder, musik, bøger, nips og elektronik. 

Husk også, at der måske står en del kostbart værktøj i dit redskabsskur. Gem desuden kvitteringer på dyre anskaffelser. Det kan også hjælpe dig til at holde overblikket.

Gå igennem indholdet af dit klædeskab. Tæl dine bukser, kjoler, sko og tasker etc. så er det nemmere at estimere, hvor værdifuldt dit tøj egentlig er.

Vær opmærksom ved store ændringer i livsvilkår

Det er typisk, når der sker store ændringer i husstandens størrelse, at du kan blive over- eller underforsikret. Så vær opmærksom ved skilsmisse, eller hvis du flytter sammen med en ny partner. Også arvestykker kan få din indboværdi til at stige drastisk, uden at du måske tænker nærmere over det.

Vurdering af smykker

En guldsmed vil typisk tage et honorar for at vurdere dine smykker, da det kan tage nogle timer. En smykkevurdering består af en beskrivelse af det enkelte smykke med mål, vægt, prisfastsættelse og eventuelt fotografering.

Har du et meget dyrt smykke, kan det betale sig at kontakte dit forsikringsselskab for at høre, om der er bestemte vurderingseksperter, som de samarbejder med. Så undgår du risikoen for, at selskabet stiller spørgsmålstegn ved vurderingen, hvis uheldet er ude. Har du ædelstene kan du gå til en gemmolog, der kan udstede certifikater på stenenes ægthed.

Hjælp fra forsikringsselskabet

Nogle forsikringsselskaber har udviklet redskaber i form af regneark eller lignende, der kan hjælpe dig med at vurdere dit indbo. Tjek dit forsikringsselskabs hjemmeside eller ring til dem, så du kan komme i gang med at opdatere værdien af dit indbo.

Mest læste artikler