Ellemann kaster boligbombe ind i valgkampen

Venstres formand indleder valgkampen med et markant forslag, der skal ændre boligmarkedet.

Christiansborg ved aftentide

Jakob Ellemann-Jensen vil gøre boligmarkedet til det vigtigste tema i den kommende valgkamp. Det fremgår af et nyt boligudspil fra Venstre.

Hvis Venstre vinder det kommende valg, vil partiet tage et opgør med det nuværende boligudbud, som Jakob Ellemann-Jensen til Berlingske kalder “skævt”. Han henviser blandt andet til en undersøgelse fra Nordea Kredit, som i 2019 viste, at et klart flertal på 70 procent af danskerne helst vil bo i en ejerbolig. Alligevel bor mindre end halvdelen af danskerne i dag i en ejerbolig.

Derfor vil Venstre give alle førstegangskøbere af en ejerbolig et skattefradrag. Og derudover vil partiet øge antallet af ejerboliger med 122.000 over de næste 10 år.

– Jeg har selv boet i flere lejelejligheder. Men den der følelse i maven, da jeg første gang slog MIN græsplæne – da det pludselig var mig selv og min familie, jeg sparede op til frem for at betale til en udlejer… den glæde ønsker jeg, at flere skal opleve, siger Ellemann til Berlingske.

Økonomer er forbeholdne

Venstre lægger op til, at førstegangskøberne skal have et fradrag på 20 procent på en særskilt boligopsparing, hvor den enkelte dansker maksimalt kan indbetale 50.000 kroner om året over fem år. Det vil altså give en opsparing på 250.000 kroner per person.

Boligudspillet skal ifølge Venstre finansieres ved at spare på Jobcentrene.

Indtil videre har forslaget fået en noget lunken modtagelse blandt flere boligøkonomer. Direktøren for Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen, udtaler til Berlingske, at det kan give mening at øge antallet af ejerboliger. Men han advarer dog om, at Venstres forslag stik imod hensigten kan føre til prisstigninger:

– På boligmarkedet er tingene aldrig bare godt eller skidt, fordi tingene er mere komplicerede. Den foreslåede ordning kan give god mening, men der er udfordringer. For hvis du hjælper en bestemt gruppe på boligmarkedet, vil det kapitalisere i boligprisen og betyde, at prisen vil stige en smule. Alt andet lige vil det stimulere prisen sammenlignet med en situation, hvor man byggede mere og ikke gav den ordning, Venstre foreslår, siger Curt Liliegreen til Berlingske.

Regeringen er imod

Den socialdemokratiske bolig- og indenrigsminister Christian Raabjerg Madsen er imod Ellemanns idé.

– Venstre forsøger ved andre lejligheder at gøre sig til et midterparti, men med det her forslag indtager Ellemann i mine øjne en helt skæv og meget yderliggående liberalistisk position, som vil give danskerne mindre frihed til at bosætte sig, siger Christian Rabjerg Madsen til Berlingske.

Mest læste artikler