Færre sætter boligen til salg

Danmark er på anden uge lukket ned, og den begrænsede aktivitet i samfundet begynder at sætte sine spor på boligmarkedet. Færre sætter sin bolig til salg - men salget af sommerhuse er i fremgang.

Meget tyder på, at danskerne i stigende grad trækker i håndbremsen, når det gælder deres aktivitetsniveau på boligmarkedet. På ganske få dage er den ellers solide fremgang, som gjorde sig i gældende i 2019 og som endda så ud til at blive øget i begyndelsen af 2020, sat i bero.

‘Lad os begynde med at se på det samlede udbud af boliger på det danske boligmarked. For her viser nye tal fra Boligsiden, at der er sket en kraftig tilbagegang i løbet af uge 12, som var den første uge, hvor Danmark var i reelt lockdown.

Samlet er der tale om et fald i antallet af nye boliger til salg på 33 procent, når vi sammenligner uge 12 med gennemsnittet for samme uge i årene 2015-2019. For blot tre uger siden lå vi 11 procent over gennemsnittet fra de foregående år, så det er gået virkelig stærkt, siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

– Udviklingen skal samtidig ses i forhold til, at vi nærmer os påsken, hvor vi under normale omstændigheder ville se en stigning i antallet af nye boliger til salg. Men det er klart, at i en tid som denne er der flere, der foretrækker at se tiden an og derfor venter med at sætte boligen til salg.

Stigning i salg af sommerhuse

Retter vi i stedet blikket mod sommerhusene, er der her tale om et marked, der fortsat er i fremgang.

– Salget af sommerhuse lå i uge 12 fortsat 55 procent over gennemsnittet for denne uge i de tidligere år. Der er sket et fald i forhold til uge 10 og 11, hvor niveauet lå 67 og 69 procent over gennemsnittet for denne uge, men det er positivt, at der stadig er tale om et niveau for antal solgte sommerhuse, der ligger et pænt stykke over gennemsnittet for denne uge, siger Birgit Daetz.

Mest læste artikler