Hvad koster en tilstandsrapport?

Når du skal købe eller sælge bolig, kan en tilstandsrapport i sidste ende spare dig mange penge. Men hvad er egentlig prisen for rapporten, og er det køber eller sælger, der har ansvaret for at bestille og betale? Se med her.. 

Tilstandsrapport pris

Tilstandsrapport pris: Når du skal sælge din bolig, er det vigtigt, at potentielle købere ved, hvad de skriver under på. Derfor er det en god idé at få udarbejdet en tilstandsrapport. Tilstandsrapporten beskytter nemlig både køber og sælger mod økonomiske overraskelser i forbindelse med køb og salg af huse. Men hvad koster den, og hvem skal egentlig betale for den? Svarene kan du finde i denne artikel.

Indhold

Du kan også blive klogere på elinstallationsrapporten, energimærkningsrapporten og ejerskifteforsikringen, der som regel går som regel hånd i hånd, når du skal sælge eller købe hus.


Tilstandsrapport pris

Typisk ligger prisniveauet mellem 5.000 og 11.000 kroner alt efter størrelsen på din bolig. Der er ikke nogen fast pris på, hvad det koster at få udarbejdet en tilstandsrapport. Sørg derfor for at undersøge markedet inden, hvis du vil finde den bedste pris.

En tilstandsrapport er gyldig i seks måneder efter udarbejdelsen. Har du stadig brug for at kunne fremvise rapporten efter seks måneder, kan du forny den for et mindre beløb. Fornyelse af tilstandsrapporten koster som regel mellem 1.000 og 2.000 kroner.

Den maximale tilstandsrapport pris

En god tommelfingerregel er, at den samlede pris for tilstandsrapporten, elinstallationsrapporten og energimærkningsrapporten ikke bør overstige 11.000 kroner.

Gør den det, bør du kunne finde en billigere løsning – der er alligevel nok at bruge penge på i forbindelse med hussalg.

Til toppen


Hvem laver tilstandsrapporten?

Det dig som sælger, der skal betale for tilstandsrapporten. Tilstandsrapporten er ikke lovpligtig, og det kan være fristende at spare udgiften midt i alle de andre salgsomkostninger, men i sidste ende er pengene for en tilstandsrapport godt givet ud.

Når du får foretaget et huseftersyn, frasiger du dig nemlig ansvaret for de fejl og mangler, dit hus har. Tilstandsrapporten er også et krav for at kunne tegne en ejerskifteforsikring, der kan dække eventuelle skjulte fejl og mangler, der ikke er nævnt i tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten .

Til toppen

Dit ansvar i 10 år – en høj pris

Vælger du ikke at få udarbejdet en tilstandsrapport på din bolig, er det derimod dig som sælger, der har ansvaret for eventuelle fejl og mangler helt op til 10 år efter, det er blevet solgt – og det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse.

Til toppen

tilstandsrapport pris

Her bestiller du tilstandsrapporten

Tilstandsrapporten skal udarbejdes af en uvildig og godkendt bygningssagkyndig. Du kan bestille en bygningssagkyndig ved at henvende dig direkte til et forsikringsselskab, ved selv at vælge en konsulent eller lade ejendomsmægleren finde dem for dig. Du kan finde listen over alle registrerede bygningssagkyndige og autoriserede elistallatørvirksomheder på Ehverstyrelsens hjemmeside, Boligejer.dk, her

Her kan du indhente tilbud og aftale pris samt tidspunkt for eftersynet af din bolig.

Til toppen


Tilstandsrapport pris – få flere tilbud

De fleste bygningssagkyndige beregner individuelle tilbud til hver enkelt kunde, da alle sager er unikke. Der er stor konkurrence inden for markedet, og – som ved alt andet – får du, hvad du betaler for. Derfor kan det godt betale sig at undersøge markedet først.

Hvis du ikke vil tage den første den bedste bygningssagkyndige eller autoriserede elinstallatør, du finder, giver mange firmaer gratis og uforpligtende tilbud på de to rapporter. Der findes også flere steder, hvor du kan sammenligne priser hos forskellige udbydere.

Pakkeløsningen – tre rapporter med én pris

Det kan være besværligt at koordinere mødetidspunkter med flere forskellige personer. Hvis du bare gerne vil have styr på rapporterne, kan du derfor vælge et firma, der tilbyder en pakkeløsning, hvor de selv sender en godkendt bygningssagkyndig, en autoriseret elinstallatør og en beskikket energikonsulent ud.

Flere firmaer bryster sig af at kunne udarbejde en tilstandsrapport, elinstallationsrapport og energimærkningsrapport på samme tid.

Til toppen


Når den bygningssagkyndige kommer ud

Når du har fundet en bygningssagkyndig, aftaler i et tidspunkt, hvor vedkommende kan komme og udarbejde tilstandsrapporten. Inden for to uger bliver tilstandsrapporten indberettet, og du vil kunne vise dine kommende købere resultatet – og samtidig kunne tilbyde dem en ejerskifteforsikring.

Skjuler du skader?

Som sælger skal du sørge for, at den bygningssagkyndige har adgang til alle dele af din bolig. Skjuler du med vilje tegn på skader eller ulovlige installationer, risikerer du efterfølgende at blive holdt ansvarlig af køberen – og det kan blive dyrt.

Til toppen

Hvad koster en tilstandsrapport?

Du kan læse mere om husets tilstandsrapport her

Til toppen

Mest læste artikler