Overraskende ketchupeffekt: Ny salgsrekord

Boligsalget er vendt overraskende stærkt tilbage efter landet er åbnet op igen efter coronakrisen. Ejendomsmæglerne oplever et salgsboom, der sammenlignes med midten af 00’erne. 

For blot en måned siden skønnede regeringen et fald i huspriserne på 4,2 procent i 2020. Coronakrisen har dog ikke haft negative konsekvenser for boligmarkedet indtil videre.

Faktisk har både maj og juni i år været rekordmåneder for boligsalg, sammenlignet med tidligere år.

Boligsalget i maj har været det højeste boligsalg for en enkelt måned i 10 år, viser Boligsidens opgørelse. Med 8682 boliger solgt, er det en stigning på hele 15% i forhold til samme måned sidste år.

Ifølge ejendomsmæglerkæden, Home, er salget for juni måned endnu højere og kan sammenlignes med boligboomet i midt 00’erne. Kæden har solgt omkring 35% flere boligere i juni i år sammenlignet med juni 2019, fortæller de i en pressemeddelelse.

Boomet kommer i kølvandet af coronakrisen. Salget har nemlig været forholdsvis dæmpet under nedlukningen, men huskøberne er vendt stærkt tilbage og det høje antal bolighandler kompensere for forårets lave aktivitet.

To årsager til boomet

Ifølge Mira Lie Nielsen, boligøkonom hos nykredit, er der to årsager til den udvikling vi ser. For det første er det et fåtal af danskere, der er blevet ramt økonomisk af krisen. Danskerne er dermed ikke blevet afskrækket fra at investere i nye boliger.

For det andet var boligmarkedet i fremgang og med et solidt fundament før coronakrisen ramte. Og selvom boligkøbere satte husplanerne på pause under nedlukningen, er de kommet stærkt igen.

– Flytteplanerne blev for mange sat på hold, da landet delvist lukkede fra medio marts. Men nu er køberne vendt tilbage, og har skabt den her ketchupeffekt i antallet af handler med huse og ejerlejligheder i maj, siger Mira Lie Nielsen til Ekstra Bladet.

Bedste salgsmåned for sommerhuse i 30 år

Årsagen til boomet kan findes i salget af sommerhuse. Det seneste år er der sket en ændring i sommerhussalget på hele 93%.

– Sommerhussalget blæste ind over Danmark, og intensiteten er løbende taget til. Det er stærk storm, vi ser i juni op til sommerferien. Intet mindre en vild og overraskende udvikling, vi har set siden marts, siger Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i Home.

Siden april har salget af sommerhuse overgået salget af lejligheder. Det er et nyt fænomen, som er opstået som følge af coronakrisen.

Mest læste artikler