Det danske vejr er kendt for at være omskifteligt, men inden for de seneste år har vi både set flere skybrud, mere tørke og større oversvømmelser, end vi er vant til – og nedbøren forventes kun at blive endnu kraftigere de næste par år.
Det har medført, at vi begynder at have risikoen for oversvømmelser med i vores overvejelser, når vi køber ny bolig – og det får betydning for salgsprisen.
Sikrer sælger en højere pris
Det fortæller Jan Schøtt-Petersen, der er formand for Danske BOLIGadvokater. Her ser de et tydeligt mønster i, hvordan klima risici påvirker boligkøbernes vilje til at købe og betale sælgers pris.
– Vi ser, at flere er bevidste om beplantning på grunde. Hvis der findes træer, som giver skygge og som samtidig kan optage store mængder regnvand, så giver det plus i karakterbogen og sikrer sælger højere pris, forklarer han i en pressemeddelelse.
Risikoen afhænger af terræn, dræn og kloak
Er du på udkig efter en bolig med lav risiko for oversvømmelse, bør du dog holde øje med mere end beplantningen i haven. Risiko for oversvømmelse afhænger i høj grad også af boligens placering i terrænet, og hvor let regnvand kan sive ned i undergrunden eller ledes væk på anden måde.
I takt med at klimaforandringerne viser sig i form af massive regnskyl giver husenes store tagflader samt de mange kvadratmeter flisebelagte arealer også stor risiko for oversvømmelse. Og risikoen bliver stærkt forøget, hvis kloak og afløb er for små, slidte eller tilstoppede.
Kan koste op mod 400.000 kroner
Der er en god grund til, at boligkøbere har fokus på risikoen for oversvømmelse. Det kan nemlig koste helt op mod 400.000 kroner, at renovere en kloak og sikre en kælder. En ekstraregning som stadigt flere boligkøbere er opmærksomme på – og siger nej tak til.
Dækkes ikke af tilstandsrapporten
Mange nye husejere opdager for sent, og først når de er flyttet ind, at der er noget galt med deres kloaksystem. Typisk er det først efter et særligt kraftigt regnskyl, hvor opstigende vand fra kloaksystemet begynder at trænge ind i huset. Og det findes der en ganske god forklaring på.
Som køber stoler man nemlig typisk på, at tilstandsrapporten afslører fejl og mangler på huset. Men tilstandsrapporten omfatter ikke et kloakeftersyn. Som køber skal du derfor være særlig opmærksom på eventuelle fejlkonstruktioner og skader på kloak og afløb.
Hvis der tidligere har været vandskade i huset, er det for eksempel en god idé at undersøges, hvordan skaden opstået. Har du mistanke om utætheder eller for gamle og underdimensionerede kloaksystemer, kan du få en kloakmester til at foretage en tv-inspektion og afdække situationen.
Det skal du holde øje med
Som boligkøber kan det være svært at danne sig et overblik over, hvad du skal være opmærksom på for at undgå oversvømmelser. Her har vi samlet de typiske problemer.
-
Husets terræn: Er der for eksempel terrænfald ind mod husets facade?
-
Grunden: Kan grunden optage regnvandet?
-
Utætheder i tag og sokkel: Selv små mængder af indtrængende vand kan give frostsprængninger, skimmelsvamp og råd.
-
Flade tagrygge: Kan vandet komme væk fra taget?
-
Lægger huset lavt? Så kan det være særligt udsat for skybrud og store regnskyl. Tiltag som et omfangsdræn eller en faskine kan dog være en løsning på problemet.
-
Hvilken stand er kloakken i? Foretag eventuelt et kloakeftersyn.