Priserne på huse og lejligheder nåede i juli det højeste niveau nogensinde, skriver Finans. Denne udvikling ses på trods af, at boligøkonomerne forventede, at boligmarkedet ville blive hårdt ramt med faldende boligpriser og dalende handelsaktivitet.
I tiden op til finanskrisen var der ligeledes tendens til lave liggetider og høje priser, men dengang blev mange handler indgået på mere usikre økonomiske grundlag, end de gør i dag.
– Vi ser ikke tegn på spekulation og tvivlsomme udlån. I dag gennemgår hver eneste kunde en grundig trykprøve, så økonomien kan holde til potentielle udsving, udtaler Peter J. Mattsen, administrerende direktør hos Nykredit Mægler, Nybolig og Estate.
Boligejerne har tid, råd og overskud til at handle
Boligmarkedets stigning hænger sandsynligvis sammen med, hvem der typisk er boligejere. Mange af de professioner, som er blevet hårdest ramt af corona, eksempelvis ansatte på restauranter, hoteller og i oplevelsesindustrien, er ikke særligt fremtrædende blandt landets boligejere.
En stor del af boligejerne har derimod høje lønninger eller er ansat i de erhverv, som ikke i særlig høj grad er blevet udfordret på indtjeningen.
Ifølge Peter J. Mattsen er højtuddannede specialister ligeledes ikke blevet påvirket synderligt af krisen. De har i stedet været i stand til at købe ny bolig eller for manges vedkommende et sommerhus.
Boligmarkedet gavner samfundsøkonomien
Boligmarkedet er præget af et faldende udbud og en lav rente. Dog er der faktisk flere, som sætter deres bolig til salg nu sammenlignet med samme tidspunkt sidste år. Der bliver altså solgt flere boliger end normalt.
Hver gang en bolig handles, skabes der en masse økonomisk aktivitet med køb af materialer og tjenesteydelser. Det er med til at sikre stabilitet, hvilket gavner samfundsøkonomien.
Se hvor meget priserne i din landsdel er steget under corona
Kilde: Boligsiden og Nordea