Nu bliver tilstandsrapporten suppleret med billeder

K1´ere, K2´ere og K3´ere kan give de fleste boligkøbere grå hår på hovedet, men nu kan du med ganske få klik få et overblik over en boligs fejl og mangler med ny, visuel tilstandsrapport. Her kan du se skaderne på billeder - også på telefonen.

Der er mange ting og instanser, vi skal forholde sig til, når vi først har fundet drømmeboligen. Men udover bank, ejerskifteforsikring og eventuelle renoveringsplaner er husets generelle tilstand nok det, vi skal være mest opmærksomme på.

Selvom tilstandsrapporten giver en grundig beskrivelse af en boligs skader, fejl og mangler, kan det alligevel være svært at forstå, hvad de forskellige anmærkninger egentlig dækker over. Derfor er det en kærkommen hjælp – bogstaveligt talt – at få syn for sagen, og det bliver nu muligt i et nyt visuelt supplement til tilstandsrapporten.

Forstå skadernes omfang

Her optræder husets skader som billeder frem for ren tekst, og det giver huskøbere mulighed for selv at få et overordnet overblik over boligen, fortæller bygningssagkyndig Bo Halm Andersen fra EBAS i en pressemeddelelse.

– Hvis du for eksempel lynhurtigt kan se, at en kritisk skade dækker over en løs tagsten, som du let kan sætte på plads, uden at det bliver en dyr omgang, går skaden fra at være en bekymring til en bagatel, der ikke skal sætte en stopper for at købe drømmeboligen, siger han.  

Supplement til tilstandsrapporten

Den visuelle tilstandsrapport – også kaldet VTR –  er et digitalt supplement til den almindelige tilstandsrapport, og den viser husets skader og bemærkninger med fotografier. Den bliver udarbejdet som et digitalt tillæg af samme bygningssagkyndige, der udarbejder den almindelige tilstandsrapport for huset. Fotodokumentationen kan være med til at illustrere skaderne på boligen, afmystificere bemærkningerne og skabe tryghed hos både køber og sælger.

Tjek skaden på mobilen 

En anden fordel ved den visuelle udgave er ifølge Bo Halm Andersen, at den er nem at tjekke på farten, fordi man kan se skaden, frem for at skulle nærlæse beskrivelsen af den. Som køber kan man derfor spare tid, da man sammen med en håndværker kan få et digitalt overblik over skaderne online, og på den måde hutigt se, om det er en god idé at inspicere boligen yderligere.

– Er du på farten, eller står du ved drømmehuset, er det lettere at tjekke billederne i den visuelle tilstandsrapport på mobilen. Det er via billedet nemmere at se skadens omfang, og du har også den fordel, at du hurtigere kan få svar fra en håndværker på eventuel udbedring, fordi du ganske enkelt kan sende billedet, siger Bo Halm Andersen.

Se, hvordan den visuelle tilstandsrapport ser ud her

Mest læste artikler