Det er en stigende tendens at familier slår sig sammen på samme adresse. Særligt børnefamilier vil gerne have deres forældre tæt på i en travl hverdag.
I 2007 var der 158.060 boliger, der blev delt af flere familier, og i 2019 var dette tal helt oppe på 233.819. Dette er en stigning på 48%. Siden 1986, hvor den første måling af dette blev foretaget, er der sket en stigning på 26% af familier der bor i samme husstand.
Den stigende populariteten for denne ordning, fremgår tydeligt af disse tal.
Og årsagen til trenden er sandsynligvis, at det faktisk kan være meget fordelagtigt at lave et familiekollektiv. Både økonomisk men også helbredsmæssigt.
Der er rigtig mange goder for familier, der vælger at dele boligen
Hvis der er småbørn i familien, kan bedsteforældre få mere tid med dem, og generelt kan familierne komme hinanden mere ved. Dette kan have en positiv effekt på både det fysiske og det psykiske helbred. En undersøgelse, fra ScienceDirect fra 2017, viser nemlig, at bedsteforældre der passer deres børnebørn eller børn generelt, lever længere end dem der ikke gør. Derudover kan bedsteforældrene aflaste deres voksne børn ved at ordne dagligdags gøremål og dermed sørge for en mere gnidningsfri hverdag for alle. På den måde kan hele familien fokusere meget mere på kvalitetstid og familietid på trods af travle hverdage.
Der er også økonomiske fordele ved denne ordning
Et stort fælleshus vil ofte være billigere end 2 små huse. Her deles man ikke kun om udgiften til selve boligen, men også udgifterne til faciliteterne.
Et fælles madbudget vil også være økonomisk fordelagtigt, hvis man køber fornuftigt ind. Læs hvordan du lægger et budget her.
– Det er alt andet lige billigere at være flere om at dele terminerne og ejendomsskatterne, plus der kan være en masse stordriftsfordele, fx flere om en bil og muligheden for at spise sammen, fortæller Peter J. Mattsen, som er direktør i Nybolig i en pressemeddelelse.
Men det er ikke kun familierne, der slår sig sammen. Det kan også være vennepar med fælles værdier, der vælger en fælles bolig:
– Nogen gange kan det måske være nemmere at være sammen med venner end familie. I det hele taget er udviklingen også et udtryk for en stigende deleøkonomisk tendens, forklarer Peter J. Mattsen.