Overraskende tendens på boligmarkedet: Disse huse stiger mest

Den første måned i det nye år er huspriserne fortsat steget markant, og flere købere realiserer netop nu boligdrømmen. Særligt en tendens er dog værd at bemærke, når man ser på prisudviklingen blandt villaerne.

Prisfremgangen på boligmarkedet er i den grad til at få øje på, og priserne på villaer og rækkehuse er i øjeblikket stigende. Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser stigende salgspriser for alle boligtyper i den første måned af 2021. 

Særligt priserne på villaer og rækkehuse er steget markant. Sammenlignet med januar 2020 er priserne på disse typer af huse steget med 7,6 procent, og den gennemsnitlige kvadratmeterpris lander på 15.559 kroner i januar 2021. Det er det højeste niveau siden begyndelsen af 2010 og samtidig ny rekord.

En af forklaringerne på den store efterspørgsel kan være, at endnu flere har fået mulighed for at købe hus.

”Vi har igennem hele januar set en usædvanlig høj handelsaktivitet, hvor der hver uge er solgt rigtig mange huse. De lave renter gør det stadig muligt for mange boligkøbere at realisere deres boligdrømme, og i et marked med et faldende udbud, vælger mange at handle hurtigt. Det afspejler sig i priserne, som tager endnu et nøk op her i begyndelsen af 2021”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden, i en pressemeddelelse. 

Håndværkertilbuddene er populære

Midt i den store efterspørgsel på huse er specielt en tendens på boligmarkedet bemærkelsesværdig – det er nemlig de huse med den ringeste energimærkning, der er mest eftertragtede, og som har oplevet den største prisfremgang siden sidste år.

Her er der tale om en prisstigning på 11,3 procent for husene med energimærke F, hvorimod salgspriserne på huse med energimærke G i gennemsnit er steget med 9,5 procent siden januar 2020.

”Det kan der være flere forklaringer på. Men når udbuddet er lavt, vil der også være flere af de mindre eftertragtede huse, som bliver solgt. Derudover er der flere boligkøbere, der decideret er på udkig efter håndværkertilbud, som de enten kan renovere fra kælder til kvist eller helt rive ned for i stedet at bygge et nyt hus”, fortæller Birgit Daetz. 

Til sammenligning er husene med de øvrige energimærker, ifølge Boligsidens Markedsindeks, steget mellem 3,0 og 6,9 procent i pris i samme periode.

Yderområderne stiger mest

Ser man på landkortet gælder den årlige udvikling i salgspriserne alle regioner og i alle landets 75 kommuner. Desuden er yderområderne, ifølge Birgit Daetz fra Boligsiden, meget eftertragtede. 

”Nogle af de områder, hvor vi ser de største årlige stigninger, er på Bornholm, på Langeland og i Vordingborg, hvor salgspriserne er steget med omkring 20 procent det seneste år. Det er områder, som foruden almindelige villakvarterer også rummer store sommerhusområder, og hvor en del af prisfremgangen formentlig også skal tilskrives en øget interesse for flexboliger, der kan fungere som sommerhus”, forklarer Birgit Daetz.

Mest læste artikler