Tikkende bombe under huset: Dækkes ikke af tilstandsrapporten

Når du køber ny bolig, løber du en stor risiko. Tilstandsrapporten viser nemlig ikke alle boligens faldgruber, og er du ikke opmærksom på én særlig ting, kan det koste dig op mod 250.000 kroner.

En skåret klinke på badeværelset, et utæt vindue eller et tag, der nærmer sig pensionsalderen, er typiske fejl og mangler, vi holder øje med, når vi er på jagt efter en ny bolig. Før du skriver under købsaftalen, kan det dog også betale sig, at rette opmærksomheden mod dét, der ligger under huset. 

Den obligatoriske tilstandsrapport, der skulle være køberens garanti mod ubehagelige overraskelser, omfatter nemlig ikke kloakkerne – og er rørene slidte eller ødelagte, kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse.

Købere løber en stor risiko 

Ifølge tal fra Bolia bliver der hvert år bliver solgt omkring 50.000 huse i Danmark, men kun en brøkdel af køberne ved, hvilken tilstand kloakkerne under boligen er i.

Ifølge Anders Duus, der er driftschef i kloak- og entreprenørvirksomheden Norva24, løber boligkøberne en stor risiko ved at købe hus uden at kontrollere kloakkerne. Særligt i huse, der er bygget, før pvc-rør erstattede betonrør.

– Du er som husejer selv ansvarlig for alle kloakker på din matrikel. Det kan blive meget dyrt og kaotisk at få lagt en ny kloakering ind, hvis det pludselig bryder sammen. Så du kan købe katten i sækken, hvis du ikke ved, hvordan husets kloak ser ud, og hvor slidt den er. I 60’erne og 70’erne blev kloakledninger oftest udført med betonrør og ikke pvc-rør, og betonrør kræver vedligeholdelse og reparationer. Vi begynder at se starten på betonrørenes problemer her 30 og 40 år efter, og mængden af problemer vil kun stige, når de passerer 50-årsalderen, fortæller Anders Duus i en pressemeddelse.

 

Spørg altid om kloakkens tilstand

De gamle betonrør er ofte stærkt nedslidte. Rørene knækker eller kommer til at skalle, papir begynder at hænge fast, ligesom rødder fra træer vokser ind i kloakkerne. Samtidig kan rotter gnave sig gennem de aldrende og møre betonelementer. Ifølge Anders Duus er det derfor oplagt at udvide huseftersynsordningen, så også kloakkerne bliver inkluderet i tilstandsrapporten.

– Kloakkerne er ikke inkluderet i huseftersynsordningen, men det burde være lovpligtigt ligesom eftersyn af el-systemet er. Køber bør altid spørge sælger om kloakkens tilstand og få den kontrolleret for at få det komplette billede af boligen. Jeg vil personligt aldrig købe et hus uden også at få kloakken kontrolleret, forklarer Anders Duus.

Video af kloakken kan være en god idé

Udover husets alder kan en række øvrige advarselssignaler indikere problemer med kloakkerne. Bobler fra håndvaske og toiletter, der trækker langsomt ud, kan være symptomer på skader i kloaksystemet. Det samme gælder, hvis man ser en rotte i sin bolig. Udover at kontakte kommunens rottebekæmper øjeblikkeligt skal husejere i alle tilfælde hurtigt få foretaget en tv-inspektion for at få vished om, hvor rotterne kommer fra.

En tv-inspektion kan give det præcise billede af eventuelle skader og tilstopninger afløbet og kloakken, og bliver der fundet fejl kan man få en handlingsplan over, hvordan man kan udbredre skaderne – og hvad det koster.

Kan koste op mod 250.000 kroner

En tv-inspektion af kloakrørene under et typisk parcelhus koster mellem 2000 og 5000 kroner, hvilket skal ses i lyset af risikoen for en reparation til mellem 100.000 og 250.000 kroner, hvis hele haven efterfølgende må graves op.

Mest læste artikler